Швейцарський Цюхих – одне з найдорожчих міст світу / фото Марина Григоренко

Уїк-енд в Цюріху: заглянути в одне з найдорожчих міст світу і не розоритися

07:31, 05.02.2022
12 хв. Туризм

Швейцарія славиться на весь світ своїми гірськолижними курортами, смачним шоколадом, високим рівнем життя і відповідними цінами. Все це одночасно і приваблює, і відштовхує туристів. УНІАН.Туризм розповість, чи реально з'їздити в швейцарський Цюріх, що вважається одним з найдорожчих міст світу, і при цьому не розоритися.

Маленька, але горда Швейцарія, розташована в самому серці старої Європи, примудрилася досягти такого рівня економічного розвитку, про який багатьом країнам світу залишається тільки мріяти. Швейцарія регулярно потрапляє на найвищі позиції у всіляких міжнародних рейтингах – від рівня життя і щастя її громадян до економічної конкурентоспроможності та дорожнечі. Швейцарські міста, тим часом, стабільно потрапляють в десятку найкращих міст світу за якістю життя, а першим з них вважається Цюріх – одне з найдорожчих міст світу.

З населенням трохи більше 400 тисяч, Цюріх вважається найбільшим містом Швейцарії, і вам цілком вистачить одного-двох днів, щоб подивитися там все найцікавіше, а заодно і побачити своїми очима, яке ж вона – сите і задоволене багате життя.

Як дістатися до Цюріха

Пряме транспортне сполучення України зі Швейцарією досить слабке – наразі прямі рейси до Цюріха пропонує тільки Swiss Air, проте квитки на них досить дорогі. З літа у цьому напрямку планує почати літати МАУ. На даний же момент з "Міжнародними авіалініями України" можна потрапити тільки до Женеви.

Відео дня

Читайте такожЗимова казка в Інсбруку: вирушаємо на пошуки різдвяного дива

Ще один варіант потрапити в Цюріх – добиратися з півдня Німеччини. Наприклад, відстань від Штутгарта до Цюріха – трохи менше 200 кілометрів, а від Фрайбурга, куди з серпня 2022 року почне літати Wizz Air – взагалі якихось 100 кілометрів. Від Мюнхена буде трохи довше – приблизно 280 кілометрів.

Найдешевше їхати з Німеччини в Цюріх буде автобусом перевізника FlixBus. Наприклад, найдешевші квитки зі Штутгарта до Цюріха обійдуться приблизно в 300 гривень, а на дорогу піде трохи більше 3 годин. З Фрайбурга в Цюріх можна буде доїхати за ціною квитка від 210 гривень – в дорозі проведете приблизно 2,5 години. Їхати з Мюнхена в Цюріх буде і довше, і дорожче – від 490 гривень і 4-5 годин в дорозі. Тільки врахуйте, що їхати доведеться по серпантину, проте дороги там хороші, тож вас навряд чи захитає.

Умови в'їзду до Швейцарії

На даний момент для в'їзду до Швейцарії українцям потрібен сертифікат про повний курс вакцинації, а з моменту отримання останньої дози має пройти 14 днів. Швейцарія визнає всі вакцини від коронавірусу, які використовуються в Україні.

Також всі мандрівники, які в'їжджають до Швейцарії, повинні заповнити при в'їзді спеціальну онлайн-форму.

Швейцарія, хоч і не є членом ЄС, але входить в Шенгенську зону, тому українці можуть потрапити в країну за європейським безвізом.

Мова та валюта в Цюріху

Незважаючи на те, що Швейцарія – маленька країна, тут мирно уживаються аж чотири державні мови: німецька (приблизно дві третини населення), французька (п'ята частина жителів), італійська (приблизно 6,5%) і ретороманська (приблизно 0,5%). Що цікаво, наявність чотирьох законодавчо визнаних мов не передбачає, що кожен швейцарець має знати і говорити ними всіма: в більшості випадків використовуються одна-дві мови, в залежності від кантону (так в Швейцарії називають області).

Основна мова в Цюріху німецька / фото Марина Григоренко

Цюріх розташований в німецькомовному кантоні, а тому основною мовою спілкування тут є німецька – нею говорять в закладах і нею ж тут всі вивіски. Водночас, Цюріх – це глобальне місто, де розташовано чимало міжнародних компаній і робиться великий бізнес, тому і з англійською ви тут точно не пропадете.

Швейцарські франки / фото Марина Григоренко

Офіційною валютою в країні є швейцарський франк, вартість якого наразі дорівнює приблизно 31 гривні за 1 франк. Тобто, приблизно на рівні євро, це щоб вам було легше розуміти ціни.

Наскільки дорогі готелі в Цюріху

У самому Цюріху на популярних сайтах з бронювання житла можна відшукати приблизно 170 варіантів розміщення. Найбюджетніший з них – це хостели, де ліжко-місце в загальній кімнаті з іншими мешканцями обійдеться в суму від 35 євро. 

Ось такі краєвиди з вікна готелю не в центрі Цюріха / фото Марина Григоренко

Ціни на одномісні номери в хостелах стартують від 75 євро, а найдешевші апартаменти і одномісні номери економ-класу в готелях можна знайти за ціною від 80 євро. Проживання в готелях класу 4 зірки стартує від 100 євро з людини за ніч. 

Читайте такожВікенд в Таллінні: що подивитися і як зігрітися в затишній естонській столиці

До слова, якщо оселитися не в центрі міста, то можна заощадити, ще й краєвид з вікна красивий отримаєте.

Ціни в Цюріху

Як ми вже згадували вище – Цюріх одне з найдорожчих міст світу. І відбивається це не тільки у вартості житла і послуг, але і в цінах на продукти та їжу в закладах. Ось простий приклад.

Звичайний чізбургер в швейцарському Mcdonald's коштує 2,90 франка, тобто близько 90 гривень, а еспресо обійдеться в 3,30 франків – в українських закладах цієї ж мережі ціни на аналогічні продукти складають 32 гривні та 23 гривні відповідно.

Цюріх відомий високими цінами на все / фото Марина Григоренко

За обід в бюджетному ресторані Цюріха вам потрібно бути готовими "викласти" близько 25 франків з людиною, а добротна вечеря для двох в хорошому ресторані обійдеться мінімум в 100 франків.

Ціни на продукти в магазинах у Швейцарії також вищі – приблизно в 3-4 рази, ніж в Україні. Так, кілограм звичайного сиру обійдеться приблизно в 25 франків, а кілограм ковбаси – від 40 франків. Звичайна банка пива коштуватиме від 2,5 франків, а пляшка вина середнього класу – від 15 франків.

Що поїсти в Цюріху

Швейцарська кухня дуже різноманітна, враховуючи етнічний склад країни. Тож тут легко можна простежити вплив кулінарних традицій Італії, Франції, Німеччини та Австрії, а також традиційної сільської кухні.

Однією з головних візитних карток кухні Швейцарії є сири і страви на їхній основі. В першу чергу це фондю і раклет (обидва готуються на основі розплавленого жирного сиру), а також пиріг "холера" з картоплі, яблук і сиру. Звісно, популярні в Швейцарії і рибні страви.

Основні заклади Цюріха знаходяться в історичному центрі / фото Марина Григоренко

Ще одним фірмовим швейцарським блюдом вважається решті – місцевий аналог дерунів. Зазвичай страва складається тільки з тертої картоплі, приправленої сіллю і перцем, але іноді, в залежності від регіону, туди також додають бекон, цибулю, сир, яблуко або зелень.

Читайте такожВідкриваємо Валенсію, частина I: божевільний коктейль багатовікових традицій і футуристичного майбутнього

До найпопулярнішого спиртного в Швейцарії відносять пиво і місцеве вино, особливо біле сухе Fendant. Також тут популярні сидри, грушевий бренді та вишнева горілка "Кірш".

Легендарний швейцарський шоколад

Окремим пунктом варто виділити знаменитий швейцарський шоколад, який багато хто називає найкращим в світі. Що ж, до поїздки до Швейцарії я вважала це рекламним міфом, але спробувавши раз... загалом, я зрозуміла, що він вартує тих грошей. А ще засвоїла, що експортний швейцарський шоколад, який ви можете знайти в українських супермаркетах, і в підметки не годиться купленому на "батьківщині". Навіть якщо це звичайний мас-маркет шоколад в цілодобовому міні-маркеті. Тож, якщо будете в Швейцарії, не пошкодуйте грошей на шоколадки.

У центрі Цюріха повно сувенірних крамниць з шоколадом / фото Марина Григоренко

Де ж купувати швейцарський шоколад? Зрозуміло, туристів буде вабити красиво упакований шоколад в сувенірних магазинах в туристичних районах або в аеропорту. Але варто розуміти, що за все це треба доплатити, і в підсумку такі шоколадки коштуватимуть мінімум 5 франків за плитку. Якщо ви не готові платити так багато, сміливо можете купувати шоколад в звичайних міні-маркетах, де в середньому порція шоколаду обійдеться в 3 євро. І це теж буде дуже смачно.

Громадський транспорт в Цюріху

Цюріх – не тільки дороге місто, але і дуже комфортне, бо хто ж буде платити такі гроші за сумнівні послуги. Ось і мережа громадського транспорту тут неймовірно розвинена. Найпопулярнішим видом транспорту тут є трамвай – ви це легко зрозумієте, звернувши увагу на величезну кількість електродротів над міськими дорогами. Трамвайні маршрути охоплюють практично все місто. Також в Цюріху курсують автобуси і тролейбуси.

Основний транспорт Цюріха – трамваї / фото Марина Григоренко

При цьому варто бути готовим, що в Цюріху досить широка градація квитків, в системі яких, на перший погляд, розібратися дуже складно. Квитки тут відрізняються за часом в дорозі, по зонах, за віком, за класом вагона і ще за цілим набором критеріїв. Втім, туристів в основному стосуються такі категорії квитків: півгодинний за ціною від 2,7 франків за дорослий квиток, годинний на 1-2 зони за 4,4 франків, двогодинний на всі зони за 17,2 франків. Також можна купити єдиний квиток на шість поїздок однієї категорії – тоді заощадите 10%. Так, шість півгодинних квитків обійдуться в 13,2 франка, а шість годинних на 1-2 зони – 23,8 франків. Автомати з продажу квитків є практично на всіх зупинках. Детальніше про міський транспорт Цюріха можна дізнатися за посиланням.

Що подивитися в Цюріху

Цюріх – це класичне старовинне європейське місто, засноване ще в далекому 10 столітті, історичний вигляд якого абсолютно не зіпсований склобетонними висотками. Тому можна просто бродити по історичному центру міста, милуючись типовою середньовічною європейською архітектурою, яка відмінно збереглася до наших днів.

Краєвид на історичний центр Цюріха / фото Марина Григоренко
Історичний центр Цюріха відмінно зберігся до наших днів / фото Марина Григоренко

У центрі Цюріха знаходяться кілька соборів, але найзнаменитішими і найвеличнішими є Гросмюнстер і Фраумюнстер. Ви точно не пройдете повз них!

Гросмюнстер в мініатюрі / фото Марина Григоренко

Також на увагу заслуговують Оперний театр і Ратуша, також розташовані в цьому районі.

Оперний театр в Цюріху / фото Марина Григоренко

Також в Цюріху знаходиться чимало музеїв – від класичного Швейцарського національного музею (Landesmuseum) до тематичних (динозаврів, іграшок, виноградівництва, зайців і кроликів, прялок тощо). Тільки врахуйте, що як і все – вхідні квитки в музеї Цюріха недешеві. Більш того, не в кожен собор зайдеш безкоштовно.

Цюріх місто з багатою історією та архітектурою / фото Марина Григоренко

Історичний центр впирається ще в одну візитну картку міста – Цюріхське озеро. Пейзажі на місто і гори тут неймовірні, а в теплу пору року тут можна покататися на човні, є поромна переправа, в тому числі на острови посеред озера. Та й просто прогулятися вздовж озера буде приємно, в компанії качечок і лебедів, яких тут величезна кількість навіть взимку.

Лебеді на Цюріхському озері / фото Марина Григоренко

На окрему увагу заслуговує Цюріх в різдвяний період. Місто в принципі дуже красиве вночі, а під Різдво воно взагалі казкове. Так, вогників тут не шкодують!

Цюріх на Різдво / фото Марина Григоренко
Цюріх на Різдво / фото Марина Григоренко
Цюріх на Різдво / фото Марина Григоренко

Воно й не дивно – Цюріх досить холодне місто з великою кількістю опадів, тут часто буває похмуро. Треба ж якось всім піднімати настрій!

Чи варто їхати в Цюріх

Цюріх відмінно підходить як напрямок на 1-2 дні. За цей час ви запросто зможете подивитися місто і заодно своїми очима побачити, як живе одне з найдорожчих міст світу. Навіть незважаючи на те, що ціни в Цюріху досить високі, повірте, за день-два ви тут не розоритеся, зате враження отримаєте, та ще й позначите на своїй карті подорожей, що ви побували в Швейцарії.

Цюріхське озеро / фото Марина Григоренко

Якщо захочете приїхати сюди на довше – потрібно бути готовим розщедритися не тільки на тутешнє життя, а й на культурно-розважальну програму в місті та його околицях.

Подивитися Цюріх легко можна за день-два / фото Марина Григоренко

При цьому Цюріх є відмінним перевалочним пунктом на шляху, наприклад, між Німеччиною, Францією, Австрією та Італією, або ж до Ліхтенштейну. У місті запросто можна зупинитися на один день і ночівлю, якщо подорожуєте на авто, автобусом або поїздом, і відправитися в новий пункт призначення. Також в Цюріху можна зупинитися, якщо потім ви плануєте вирушити на відпочинок в Швейцарські Альпи.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся