Арестович оцінив, чи здатні ПВК "Вагнер" зайти з території Білорусі в польський Жешув / фото ua.depositphotos.com

Колишній радник глави Офісу президента Олексій Арестович оцінив приховану загрозу лідера Білорусі про те, що найманці ПВК "Вагнер" йому набридли своїми проханнями "з'їздити" в польське місто Жешув.

Зазначимо, що відповідною заявою Олександр Лукашенко відзначився під час зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним у Пітері 23 липня. Як зазначив Арестович в ефірі з російським блогером Марком Фейгіним, у Польщі поставилися до загрози диктаторів серйозно.

Про це свідчить заява Варшави про створення спеціального саперного батальйону для захисту східного кордону (йдеться про Сульський коридор. Частина території пролягає вздовж Калінінградської області РФ і Гродненської області Білорусі): "Я так розумію, вони будуть зміцнювати кордон. Сам по собі інженерний батальйон не повинен нікому протистояти, але, тим не менш... Вони це (загрозу - УНІАН) сприймають досить серйозно", - вказав Арестович. 

"Ще раз нагадую, "Вагнер" з'явився в Білорусі невипадково. Гіпотеза полягає в тому, що Кремль ескалює ситуацію, піднімає ставки методом створення декількох загроз і декількох переговорних майданчиків, щоб сторгуватися. Це вихід з угоди (зернової - УНІАН) і удари по зерновій інфраструктурі України, тобто створюється загроза голоду для деяких країн Близького Сходу і Північної Африки з перспективою потоку нових біженців у Європу і моральної відповідальності Європи за "недопоставлений" хліб", - вказав Арестович.

За його словами, створення загрози з територій Білорусі через розміщення "вагнерівців" гармонійно вписується в ланцюжок шантажу Кремля та інформаційного нагнітання, яким традиційно займається Росія: "З цього всього випливає, що в ніякий Жешув вони, звичайно ж, не збираються. Але збираються кудись в інше місце. Хоча, не виключено, що будуть показувати і там, і там...", - вважає Арестович.

При цьому він зазначив, що раціональні аргументи свідчать на користь того, що Білорусь і РФ не наважаться атакувати території НАТО. Однак такі оцінки давати передчасно, позаяк вторгнення в Україну теж було "нераціональним". 

"Вторгнення як таке - це крайній сценарій, який не можна скидати з рахунків... У тверезому роздумі очікувати, що "Вагнер" попре на Вільнюс або Даугавпілс в Латвії, який зовсім близькому до кордону... Раціональних доводів мало. Тому що НАТО оперативно відреагує. Дуже багато раціональних аргументів на користь того, що "ні". Але, я нагадую, на користь відсутності війни з Україною, було ще більше раціональних аргументів", - підкреслив Арестович.

Лукашенко заявив Путін, що ПВК "Вагнер" йому "набридли"

Нагадаємо, 23 липня під час зустрічі з Путіним у Пітері Лукашенко на камеру оголосив про те, що найманці ПВК "Вагнер" вороже налаштовані щодо Польщі через військову підтримку України: "у них настрої погані", - зазначав Лукашенко.

Він розповів Путіну, що "вагнерівці"набридли його постійними проханнями поїхати на "екскурсію" до Польщі. У цьому контексті він згадав, що найманці просять у нього дозволу відвідати польський Жешув. 

Як пізніше оцінив український військовий експерт Роман Світан, натяки Путіна і Лукашенка - чергова беззмістовна загроза, адже кілька тисяч "вагнерівців" навряд чи підуть воювати з сотнями тисяч польських бійців, підготовлених за стандартами НАТО. Путін і Лукашенко намагаються налякати "польського їжачка голою дупою", вважає Світан.

Вас також можуть зацікавити новини: