Генерал Олександр Сирський згадав найгарячіший епізод в обороні столиці / фото Геенштаб ЗСУ

Командувач Сухопутними військами ЗСУ, обороною Києва та оперативного напрямку генерал-полковник Олександр Сирський розповів про найгарячіший епізод на початку битви за столицю у перші дні широкомасштабного вторгнення Росії.

"Це був буквально четвертий або п'ятий день повномасштабної агресії. Момент, коли противник захопив плацдарм в районі Мощуна. Там дуже небезпечна ділянка. Найменша відстань безпосередньо до Києва, що забезпечувало прохід до площі Шевченка і вхід у місто. Ситуація дійсно ставала критичною", - поділився він, передає Генштаб ЗСУ.

За його словами, тоді для оборони Києва були прийняті усі заходи:

Відео дня

"Ми майже добу працювали на командно-спостережному пункті батальйону. Були висунуті усі резерви, які ми мали в той час. Ціною неймовірних зусиль ситуацію переломили. Обстановка змінилася на нашу користь, і ворог не зміг прорватися".

Оцінюючи операцію з оборони Києва, генерал зазначив, що ЗСУ досягли всіх цілей, які ставили:

"Вже у квітні не залишилося жодного ворожого солдата на території Києва, Київщини та інших областей, за які було відповідальне наше угруповання".

Новий наступ РФ на Київ - чи є загроза

Днями, глава Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив, що наразі немає ознак підготовки до повторного нападу Російської армії на Київ:

"Щодо Києва я не збираюся говорити, які розвідувальні дані ми маємо або не маємо. Я лише скажу, що завжди існує потенційна загроза. Очевидно, що є повітряна загроза, загроза ракетних атак".

На думку військового експерта Олега Жданова, Росія намагається розширювати зону нового наступу і активно шукає нові напрямки. Однак на Київ, Суми, Харків та Чернігів окупанти навряд чи підуть.