Яценко оцінив, скільки часу дають окупантам на розмови з рідними / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото  УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Дзвінки полонених Російської Федерації додому - це "добра воля України", яку держава фінансує чималими коштами і може це припинити, якщо Росія продовжить маніпулювати цією можливістю для українських військовополонених.

На цьому акцентував керівник пресслужби Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в інтерв'ю Online.ua. Як відомо, перед Новим роком на президентському сайті зареєстрували відповідну петицію.

Керівник Штабу нагадав, що держава запровадила можливість дзвінків для окупантів у 2022 році.

Відео дня

"Ми дозволимо російським військовополоненим по IP-телефонії регулярно зв'язуватися зі своїми рідними. Це було приблизно від 5 до 15 хвилин на певний період часу. Якщо менше військовополонених, це частіше відбувається. Якщо більше військовополонених, як зараз, то це відбувається рідше", - розповів він. 

Яценко стверджує, що такий контакт частково потрібний і Україні. Адже не всі рідні окупантів в курсі про те, що загарбник опинився в полоні. Телефонним дзвінком Україна дає йому шанс повідомити про свою долю рідним та, наприклад, попросити переказати якісь кошти. "Тому що це не держава купує їм сало, вони роблять це за свої гроші. Так само дуже багато речей є прописаними в Женевських конвенціях, і ми не можемо їх порушити", - вказав Яценко.

Він заявив, IP-телефонія у Женевських конвенціях "не прописана". Це виключно "добра воля" нашої держави. "І Україна платить за ці дзвінки досить значні суми, тому що ці дзвінки не дешеві", - каже Яценко.

Хоча, частково ці витрати вдається покрити грошами, які зароблять окупанти, працюючи на Україну в полоні. Але не всі з них заробляють достатньо, і не всім рідні з Росії допомогають коштами, заявив керівник Штабу.

Він нагадав, що Україна свого часу сподівалася таким чином досягти зворотньої поступки з боку Росії, щоб українці теж мали можливість зателефонувати рідним з полону. І дійсно, з часом РФ дозволила це, однак у свій, збочений спосіб. "Це не дзвінки, не нормальна розмова, це йде пропаганда", - пояснив Яценко. 

Він вважає, що обурення українців та поява відповідної петиції - логічна реакція суспільства. За словами Яценко, наразі це питання для перемовин з Росією. 

"Якщо з того боку не готові до цього, то звісно, ми вільні в тому, щоб таку можливість припинити", - резюмував він. 

Як Росія використовує військовополонених для пропаганди

У грудні 2023 року Петро Яценко розповів  Politico, як Росія використовує військовополонених, щоб дискредитувати Київ. Зокрема, він згадав історію 35-річної жительки Чернігова Валентини Ткаченко. Її чоловік Сергій потрапив у полон РФ 24 лютого 2022 року і з того часу вийшов на нормальний зв'язок лише раз. Під час розмови з дружиною чоловік одразу дав зрозуміти, що нічого не буде їй відповідати щодо свого перебування у РФ. Натомість він продовжував говорити: "Валю, йди, ускладни життя Києву. Київ не хоче нас приймати назад". За словами Яценка, це був не одиничний випадок пропаганди з боку РФ. Головна мета такої кампанії - викликати недовіру до української влади, акцентував він. 

Вас також можуть зацікавити новини: