Євген Дикий розповів про ситуацію з дезертирами в армії / фото скріншот з відео

У кількісному відношенні випадки дезертирства в Збройних силах України становлять однозначну меншість. Про це військовий і політичний аналітик, ветеран АТО Євген Дикий сказав під час спілкування у ньюзрумі "Новинарні".

Дикий визнає, що в армії є певний відсоток дезертирів, але це однозначна меншість. Зокрема, йому відомо про випадок, як двоє військовослужбовців під час навчання на полігоні за кордоном покинули військову частину і не повернулися.

"Це однозначно меншість. Так, це все-одно значно більший відсоток, ніж хотілося б чути... Скажу прагматично: це не той відсоток, при якому частина втрачає боєздатність. Це той відсоток, де залишається абсолютна більшість, якою можна виконувати усі штатні задачі", - сказав Дикий.

Відео дня

Випадки самовільного залишення частини

Також військовий аналітик відзначив, що зростає кількість випадків самовільного залишення військових частин військовослужбовцями (СЗЧ).

"Наскільки вважати ці цифри страшними, я б так не сказав. Тобто, не та кількість, при якій реально втрачається боєздатність частин", - сказав Дикий.

При цьому, він наголошує, що не усі випадки СЗЧ можна вважати дезертирством.

"У чому різниця? СЗЧ - це будь-який випадок, коли боєць не повернувся у встановлений термін. Або взагалі залишив частину і не повідомив, або був цілком легально відпущений і не повернувся у встановлений термін. Так ось, більше половини цих випадків - це різні побутові історії, коли щось дійсно затягнулося з родичами, до яких їхав щось зробити, чи вибачте, навіть банально забухав. Буває й таке. Але більше половини - це історії, коли людина не дотримала термінів, а потім приходить до тями, і сама вертається", - сказав Дикий.

За його словами, ті, хто зрештою повертаються у частини, не є дезертирами.

"Дезертир - це той, хто остаточно втік і саме вже свідомо ховається", - сказав ветеран.

За його словами, поки в армії служило мало людей, було мало випадків СЗЧ, а коли армія зросла до понад мільйона людей, то й випадків СЗЧ стало більше.

"Збільшення СЗЧ останнім часом пов'язано, зокрема, також все ж таки зі збільшенням відсотка примусово мобілізованих. Така закономірність теж є", - сказав Дикий і додав, що проблема є, але "не якась фантастична".

Ситуація з ухилянтами - що відомо

Як повідомляв УНІАН, майже щодня прикордонники затримують чоловіків призовного віку, які намагаються незаконно втекти з України.

На початку січня міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко розповів, що в Україні відкрито вже близько 9 тисяч кримінальних проваджень проти ухилянтів від служби у ЗСУ. З них майже третина - 2 тис 600 матеріалів - направлено до суду.

Раніше ветеран війни українців проти росіян Євген Дикий розповів, що мобілізація в Україні 2024 триває, і не варто ухилятися від служби в лавах захисників української держави, бо, якщо наших громадян не піде достатньо багато воювати, то російські окупанти зможуть захопити нові території.

Вас також можуть зацікавити новини: