Наявної кількості ППО в Україні поки недостатньо для закриття неба від усіх ворожих ракет. Адже територія країни є дуже великою і, щоб її перекрити, потрібна велика кількість систем ППО. 

Вже найближчим часом очікуємо, що Україна може отримати системи ППО IRIS-Т. Важливий момент у тому, що IRIS-Т тільки-но випустились, тож Україна стане першою країною, яка їх отримає. Тобто це настільки новітні зразки, що більше ні в кого на озброєнні їх поки немає. 

Спочатку це може бути одна установка, потім ще дві, а загалом — може бути передана  батарея систем. На жаль, одна батарея не здатна перекрити достатньо велику територію, як потрібно нашій країні. Але будемо очікувати, що німецька оборонна промисловість виготовить ще певну кількість зразків та передасть їх Україні. Крім того, нам потрібні ракети до них.

Відео дня

Наступний кейс — передача Україні зенітно-ракетних систем NASAMS. Це вже перевірені комплекси, які нам передасть норвезький виробник у кількості двох батарей. Проте, певні нюанси цієї поставки ще також невідомі.

Можна припустити, що це питання буде обговорюватись на міжнародних майданчиках, зокрема зустрічі "Рамштайн". Мовляв, хто може допомогти нам системами NASAMS? 

Адже саме ці установки наразі є на озброєнні кількох країн світу. Якщо не помиляюсь, близько 12 країн могли б допомогти Україні саме пусковими установками цих систем ППО. Зокрема, США, Іспанія, Австралія. 

Тобто країни які мають певну кількість цих систем, могли б надати Україні якусь частину. Наприклад, Австралія вже надала нам бронеавтомобілі. Можливо, в них є щось б/у, яке стоїть і фактично не використовується, а нам може знадобитись. 

У перспективі було б непогано, щоб Україна отримала також системи ППО Patriot. Наразі мова йде про те, що Україна вже уклала міжурядові угоди про передачу комплексів ППО IRIS-Т та NASAMS. Але, звісно, ми не просто візьмемо на озброєння ці системи, а доповнимо ними вже існуючі в Україні системи протиповітряної оборони: зенітно-ракетні комплекси БУК М1 та С300.

В перспективі, коли нам допоможе і німецька оборонна промисловість, і американська, і норвезька будемо замінювати старі ракетні комплекси новітніми. Україна має врешті закрити небо й зробити це важливо хорошою технікою. Ба більше, було б непогано, щоб не тільки системними ППО, але й літаками. 

Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ