В Україні знищили 40 російських ЗРК "Тор" / скріншот

Березень 2023 року став рекордним місяцем зі знищення в Україні російських засобів протиповітряної оборони (ППО) з вересня 2022-го. У березні тільки Служба безпеки опублікувала кілька відео, на яких була відображена робота українського спецназу, який знищує російські ЗРК "ТОР-М2".

Як зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, всього було зафіксовано знищення чотирьох ЗРК цього типу.

"Всього на сьогоднішній день задокументовано (фото/відео) знищення/пошкодження/затрофей 25 ЗРК ТОР-М1/М2/М2ДТ. Загальні (не задокументовані) втрати даного типу ЗРК досягли 40 одиниць. Для ЗРК "ТОР-М2", які були вироблені у кількості 132 одиниць, це серйозні втрати", - додав експерт.

Коваленко впевнений, що в Росії наростає проблема з сучасними засобами ППО ешелону малого радіусу дії:

"Саме вони найбільш ефективні проти малогабаритних об'єктів - БПЛА. Але навіть до 2022 року не забезпечували повного закриття військового потенціалу європейської частини РФ. Тобто, знищуючи російські комплекси ППО, ми не просто знищуємо чергову ворожу одиницю техніки в зоні бойових дій, а й безпосередньо впливаємо на обороноздатність самої ж Росії, яку вона дуже довгий час не зможе відновити, а наразі стає все більш вразливою".

Втрати Росії в Україні на 30 березня - дані Генштабу ЗСУ

Нагадавши, загальні бойові втрати Росії в Україні на 30 березня становлять майже 173 тисячі чоловік особового складу. За добу ЗСУ ліквідували ще 560 окупантів.

Втрати Росії на 30 березня / інфографіка УНІАН

Також українські воїни знищили ще 1 ворожий танк, 8 бойових броньованих машин, 12 артилерійських систем, 1 засіб протиповітряної оборони, 11 одиниць автомобільної техніки та автоцистерн та 3 одиниці спецтехніки.