Бомбардувальник Ту-160 / фото Flickr/alex samsonov

Номенклатура озброєнь російських стратегічних бомбардувальників-ракетоносців Ту-160 поповниться гіперзвуковими аеробалістичними ракетами Х-47М2 «Кинджал».

Як повідомляє ТАСС з посиланням на джерело в оборонно-промисловому комплексі, розробка проекту оснащення літаків новими ракетами повинна завершитися до кінця 2020 року.

Боєприпас, оснащений твердопаливним ракетним двигуном, здатний розвивати швидкість до 10-12 Махів на висоті 20 тисяч метрів. Протягом усього польоту «Кинджал» може маневрувати у відносно вузькій межі.

Відео дня

Читайте такожСША успішно випробували міжконтинентальну балістичну ракету Minuteman III

Ракета може нести як звичайну, так і ядерну бойову частину масою до 500 кілограмів і вражати цілі на дальності до 3 тисяч кілометрів. «Кинджал» оснащений інерціальною системою наведення, а також системою наведення по сигналам ГЛОНАСС і оптичною головкою самонаведення. В даний час штатними носіями ракети є модифікований винищувач-перехоплювач Міг-31К і дальній бомбардувальник Ту-22М3.

В даний час за замовленням Міністерства оборони Росії ведеться програма модернізації наявних бомбардувальників Ту-160 до версії Ту-160М. На початку лютого поточного року перший політ здійснив перший модернізований Ту-160. Ймовірно, гіперзвуковими ракетами «Кинджал» будуть оснащуватися бомбардувальники Ту-160 у міру модернізації.