Чи можуть САУ Gepard змінити ситуацію на фронті? / фото Bundeswehr

Німецькі самохідні зенітні установки Gepard вже перебувають на українській землі. Всупереч прогнозам скептиків, Німеччина все ж почала поставляти Україні важке озброєння.

Як йдеться у сюжеті проекту FreeДом, можливо, темпи поставок не ті, на які розраховувала українська сторона, однак початок покладено. Журналісти пояснили, що це за техніка й чим вона допоможе українській армії.

Німецькі самохідні зенітні установки Gepard - одні з найкращих у своєму класі, мають можливість вражати цілі на відстані від 100 метрів до 4 кілометрів. Здатні збивати вертольоти, літаки і навіть ракети.

Установка розроблена в першу чергу для боротьби з повітряними цілями. Екіпаж всього три людини - водій, командир і навідник. Висока рухливість і швидкість повороту вежі дозволяють стрімко відреагувати на повітряну небезпеку.

"Gepard використовується у першу чергу для боротьби з низьколетючими цілями, йдеться про цілі швидкістю в межах 350-400 метрів за секунду. Це можуть бути як певного роду боєприпаси, так це можуть бути в тому числі і об'єкти такі як ударні вертольоти. Тобто фактично установки використовуються як засіб ППО", - говорить військовий експерт Олександр Коваленко.

Кожна з двох гармат здатна робити 550 пострілів за хвилину, тобто за 60 секунд гепард може вразити ціль понад 1000 разів, а широкий спектр боєприпасів робить цю зенітну самохідну установку ефективною навіть проти легкоброньованої техніки. Але головна фішка Gepard - навіть не озброєність, вона обладнана унікальним радаром, здатним засікти ціль на відстані до 15 кілометрів і надійно захистити свої позиції.

Крім двох радарів, Gepard має унікальну систему управління вогнем, бортову навігацію і навіть захист від радіації та хімічної зброї. Він здатний працювати в будь-яку погоду і час, а деякі машини навіть оснащені лазерними далекомірами. 

Раніше міністр оборони України Олексій Резніков заявляв, що очікується поставка 15 комплексів Gepard, три з яких вже заїхали в Україну і надійшли в розпорядження ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: