Анна Франк "по секрету" поділилася з щоденником непристойними жартами, таємницею її батька та роздумами про секс / Фото annefrank.org.uk

Співробітники будинку-музею Анни Франк в Амстердамі оголосили, що змогли дізнатися зміст двох сторінок щоденника дівчинки, який залишався таємницею близько 70 років. Ці сторінки заклеїла сама Анна.

Як передає Meduza, в 2016 році під час планової перевірки стану щоденника дослідники вирішили використовувати нові технології та спробувати розглянути текст, заклеєний папером. Для цього сторінки сфотографували, підсвітивши ззаду, а потім зображення обробили на комп'ютері. Вся робота зайняла два роки.

Читайте такожМеркель підкреслила, що відповідальність за Голокост несе Німеччина

Відео дня

Виявилося, що на прихованих сторінках щоденника Анна Франк роздумувала про секс, а також переказувала жарти, почуті від дорослих. "Я використовую цю зіпсовану сторінку, щоб записати "непристойні" жарти", - йдеться в щоденнику. Всього на заклеєних сторінках вона написала чотири жарти і 33 рядки з роздумами про секс та проституцію. Ще п'ять фраз нею закреслені.

Записи датовані 28 вересня 1942 року; до цього моменту Анна Франк і її родина вже два місяці ховалися від нацистів. В той день робітники ремонтували туалет під кімнатою, де ховалася сім'я Анни Франк, і дівчинці та її близьким потрібно було вести себе дуже тихо.

Анна Франк писала про секс, відповідаючи на запитання, які ставив їй уявний співрозмовник: про статевий акт, менструацію та контрацепцію. Як відзначили дослідники, така форма ведення щоденника допомогла їй подолати дискомфорт.

Статевий акт Анна Франк описує як «ритмічні рухи» і додає: «чоловіки вважають ці дії дуже приємними і пристрасно бажають їх. Жінки теж, але менше». Втім, дівчинка зазначає, що жінки можуть займатися сексом для задоволення — і тоді використовують контрацепцію.

Анна описує і першу менструацію — яка, за її словами, починається близько 14 років. На думку дівчинки, це «знак, що жінка дозріла для відносин з чоловіком, але, зрозуміло, цього не можна робити, поки не вийдеш заміж». Вона також пише, що чоловіки можуть отримувати секс за гроші: «Всі чоловіки, якщо вони нормальні, ходять до жінок. Такі жінки звертаються до них на вулицях, і вони йдуть разом. У Парижі для цього є великі будинки. Тато там був». Крім цього Анна Франк натякає на те, що її дядько Уолтер — гей.

В одному із записаних нею «непристойних жартів» говориться, що «всі жінки з Вермахту приїжджають до Нідерландів, щоб солдатам було на чому спати». Інший описує злигодні шлюбу: «В одного чоловіка була дуже потворна жінка, і він не хотів з нею вступати у відносини, — пише Анна Франк. — Одного разу ввечері він прийшов додому і застав у ліжку дружини свого друга. „Йому хочеться, а мені доводиться!“, — вигукнув чоловік».

Анна Франк завела щоденник 12 червня 1942 року, в день свого 13-річчя, і вела його протягом двох років, поки її родина ховалася у задній частині будинку на набережній Амстердама. 4 серпня 1944 року Франк з сім'єю заарештували і відправили до концентраційного табору Вестерборк, а потім в Освенцим. Восени того ж року Анну і її старшу сестру Марго перевели до табору Берген-Бельзен, і там вони померли. Єдиним родичем Анни Франк, який вижив, був її батько; у 1947 році він опублікував щоденник дочки. Згодом книгу перевели на більш ніж 60 мов, вона стала бестселером.

Як повідомляв УНІАН, раніше були виявлені документи про співпрацю видатного психіатра Аспергера з нацистами.