Ілюстрація / REUTERS

У Хартумі (Судан) 11 квітня пройшла зустріч командування армії країни, на якій військові вирішили усунути президента Омара аль-Башира та його оточення.

Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на джерела телеканалів Al-Hadath і Al-Mayadeen.

Повідомляється, що група військовослужбовців увійшла в будівлю держтелерадіокомпанії у другому за величиною місті Судану Омдурмане. За даними Al-Hadath, командування готується зробити важливе оголошення в ефірі, його обіцяють поширити найближчим часом.

Відео дня

Читайте такожThe Times: Російські найманці з "Вагнера" почали захищати режим в Судані

Зокрема зазначається, що зараз закритий столичний аеропорт, заарештований екс-міністр оборони країни, чинний губернатор провінції Хартум Абдель Рахім Мохаммед Хуссейн. Є відомості про арешт охорони президента і колишнього віце-президента країни Алі Осман Таха.

На зустрічі командування армії військові вирішили усунути від влади чинного президента Омара аль-Башира і розпустити уряд, передає DW з посиланням на арабський телеканал Al-Mayadeen. 75-річний глава держави перебуває під домашнім арештом, повідомляє арабський телеканал Sky News Arabia.

Наразі йдуть консультації щодо формування перехідного уряду. Армія і служби безпеки розмістили війська навколо міністерства оборони і на головних дорогах і мостах в столиці Хартумі.

Акції протесту в Судані почалися в грудні 2018 року. Спочатку протестувальники виступали проти різкого підвищення цін на хліб, але незабаром гнів демонстрантів виявився спрямований проти авторитарно керуючого країною президента. Це призвело до того, що в лютому аль-Башир оголосив у країні надзвичайний стан і обмежив свободу зібрань, щоб не допускати нових протестів. Однак, люди продовжили виходити на вулиці з вимогами відставки глави держави.

Нагадаємо, вчора в столиці Судану Хартумі під час протестів загинули 11 осіб, у тому числі шість співробітників "урядових сил". Для розгону демонстрантів на антиурядових протестах поліція використала сльозогінний газ.

Раніше повідомлялося, що президент Судану Омар аль-Башир розпустив уряд і запровадив у країні режим надзвичайного стану строком на один рік.

Президент Судану Омар аль-Башир / фото REUTERS

Омар аль-Башир прийшов до влади в 1989 році після путчу, який підтримали ісламісти. Міжнародний кримінальний суд (МКС) в Гаазі оголосив його в розшук за підозрою в скоєнні військових злочинів і організації геноциду в суданській провінції Дарфур. За даними Організації Об'єднаних Націй, з початку конфлікту в Дарфурі у 2003 році загинули 300 тисяч осіб.