Президент Австрії Александер ван дер Беллен / REUTERS

Президент Австрії Александер Ван дер Беллен виступив за проведення дострокових парламентських виборів у країні на початку вересня.

Про це він заявив у неділю, 19 травня, після переговорів з канцлером країни Себастіаном Курцом, повідомляє Deutsche Welle.

Питання дострокових виборів постало після розпаду урядової коаліції через скандал із екс-віце-канцлером та вже колишнім головою правопопулістської Австрійської партії свободи (АПС) Гайнцом-Крістіаном Штрахе. "Я виступаю за проведення нових виборів у вересні, якщо можливо - на початку вересня", - зазначив президент Австрії, текст заяви якого опубліковано на його сайті.

Відео дня

Ван дер Беллен повідомив, що наступного тижня планує зустрітися з новим лідером АПС Норбертом Гофером та представниками опозиційних партій. Вибори необхідні, за словами президента Автрії, аби "наново вибудувати довіру" громадян країни до політиків. Точна дата виборів має бути визначена після консультацій представників політичних сил.

Своєю чергою Курц заявив, що потрібно провести розслідування скандалу зі Штрахе та перевірити усі підозри. "Нові вибори не були бажанням (Курца. - Ред.), а необхідністю", - зазначив канцлер.

Читайте такожСкандал в Австрії: віце-канцлер країни подав у відставку через скандальне відео з "багатою росіянкою"

Нагадаємо, напередодні через скандал подав у відставку віце-канцлер Австрії, голова АПС Гайнц-Крістіан Штрахе. Згодом Курц оголосив про розпад коаліції між очолюваною ним Австрійською народною партією та АПС і виступив за проведення дострокових виборів.

17 травня німецькі видання Süddeutsche Zeitung та Spiegel оприлюднили відео, на якому Штрахе та Йоганн Ґуденус, екс-голова фракції АПС в австрійському парламенті, у липні 2017 році на віллі на острові Ібіца обговорюють можливість придбання впливового австрійського видання Kronen Zeitung невідомою жінкою.

Як повідомляє Spiegel, жінка на відео назвала себе "племінницею одного російського олігарха" і заявляла, що має намір інвестувати в Австрії чверть мільярда євро. При цьому вона неодноразово наголошувала під час розмови, що йдеться про кошти нелегального походження. Попри такі заяви, зазначають німецькі журналісти, Штрахе та Ґуденус ще шість годин обговорювали з росіянкою можливості інвестування в Австрії. Крім того, вони повідомили згаданій росіянці про незаконну систему партійного фінансування.

Штрахе також стверджував на відео, що зміна власника видання Kronen Zeitung та підтримка ним його партії перед виборами могла б зіграти на користь АПС. У відповідь на підтримку Штрахе запропонував "росіянці" після перемоги на виборах надання державних замовлень будівельним компаніям, які мають бути засновані співрозмовницею Штрахе.

У коментарі виданню Spiegel Штрахе підтвердив факт цієї розмови, але заявив, що це була "суто приватна" зустріч "у розкутій атмосфері напідпитку". Пізніше він відкинув усі звинувачення у свій бік щодо порушення закону, назвав відеозапис незаконним та пообіцяв правові кроки. Він попросив вибачення у дружини за свою поведінку, яка була "помилкою". За його словами, він поводився як "підліток напідпитку", а також "в стилі мачо", який намагався справити враження на гадану власницю вілли на Ібіці.