Гітлер сам став співавтором міфу про те, що нацисти були геями / AOL.com

Чи справді серед нацистів було дуже багато гомосексуалів? Насправді вигадку про повністю «отруєних» одностатевими зносинами лідерів штурмових підрозділів СА створила одна людина – Адольф Гітлер.

Про це пише німецьке видання Focus з посиланням на історика Даніеля Сіменса, який досліджував історію СА. Вранці 30 червня 1934 року розлючений Адольф Гітлер особисто поспішав у Бад-Вісзе у пансіонат «Ханзельбауер», щоб влаштувати швидку розправу над своїм суперником – Ернстом Ремом. Саме він очолював СА й тривалий час був довіреною особою лідера німецьких нацистів.

Читайте такожBusiness Insider: Посеред Парижа знайшли статую Гітлера, яка стоїть там 75 років

Відео дня

Але тепер Гітлер звинувачував його у бажанні влаштувати путч. Коли він разом з іншими соратниками увірвався в готель, де ночував Рем, командир групи СА в Сілезії Едмунд Хайнес й інші керівники підрозділів, фюрера охопила ще більша злість.

Адже, як стверджували очевидці, скрізь були ознаки неймовірного збочення. Все вказувало на те, що вночі там відбулася п’яна оргія. І наголошувалося на тому, що ватажки СА нібито брали участь в одностатевих сексуальних відносинах. Приміром, в ліжку Хайнеса знайшли молодого чоловіка. Це був епізод розправи над лідерами СА, яку згодом назвуть «ніччю довгих ножів».

Сіменс сумнівається, що влітку 1934 року Рем готував путч проти Гітлера. Разом з тим, серед членів СА було поширене невдоволення лідером нацистів. Адже вони вимагали продовження «національної революції». Вони хотіли усунути «буржуїв» з економіки, щоб самим отримати дохідні посади й владу в Німеччині. Але Гітлер разом з Германом Герингом й Генріхом Гіммлером не хотіли ліквідації старих еліт. Вони прагнули домовитися й використати їх.

Читайте такожDie Welt: Угода Гітлера зі Сталіним досі розділяє Європу, і Україна – одна з жертв

«Тому, щоб обґрунтувати удар по Рему і його оточенню, потрібні були аргументи. Й Гітлер знайшов їх не лише в легенді про нібито підготовку путчу, а й гомосексуальній орієнтації керівника СА», - йдеться в статті.

Те, що Рем дійсно був гей, всі добре знали й до того. І факт, що СА керував хтось з нетрадиційною орієнтацією, викликав обурення й критику всередині нацистської партії. Але самому Гітлеру це зовсім не заважало. Він наголошував, що партія – це «не інтернат для благородних дам, а військова організація».

«Мобілізація довго була важливішою, ніж моралізація», - пише Сіменс у своїй книзі про стратегію німецького диктатора. Однак, все змінилося лише тоді, коли Гітлеру було вигідно використати факт про нетрадиційну сексуальну орієнтацію проти лідера СА.

Читайте такожNewsweek: Гітлер, Сталін й інші диктатори стали прокляттям для їхніх сучасних нащадків

Про вподобання Рема стало відомо ще в 1931 році. Тоді про його «гомосексуальну поведінку» писала соціал-демократична газета München Post. В березні 1932 року преса опублікувала особисті листи Рема, які не лишали сумнівів, що він справді гей. Публікація пов’язувала нацизм з гомосексуальністю. Це справило враження на німців, які критично ставилися до нацистів. Членів СА називали «хлопчиками за викликом» чи «175 гвардія». Останнє прізвисько натякало на статтю кримінального кодексу тогочасної Німеччини, яка передбачала покарання за одностатеві відносини.

Твердження про гомосексуальність нацистів не сподобалося Адольфу Гітлеру. Але коли він захотів усунути Рема, який критикував його політику, воно навіть стало йому в пригоді. Оскільки там було легше пояснити соратникам й прихильникам розправу над опонентом. Мовляв, це була «чистка» керівництва СА від «збоченців».

Читайте такожNational Interest: Друга світова війна закінчилася лише в підручниках з історії

Пізніше нацисти кинули в концтабори десятки тисяч людей з нетрадиційною орієнтацією. Після «ночі довгих ножів» не було більше необхідності поводитися стримано з поваги до високопоставлених геїв у власних рядах.

«Насправді думка про те, що гомосексуальність була сильно поширена серед нацистів, зустрічається й досі. Але навряд чи вона відповідає дійсності. Очевидно одне: своєю стратегією, яка виставила «ніч довгих ножів» чисткою проти гомосексуалів у керівництві СА, Гітлер сам став автором міфу про нацистів-геїв», - йдеться в статті.