Ілюстрація / REUTERS

Франція, Німеччина та Велика Британія попередили ООН, що Іран продовжує розробляти балістичні ракети, здатні нести ядерну зброю. Тегеран відмовлятися від цієї програми не планує.

Ці європейські країни звернулись в ООН з відповідним листом, повідомляє Громадське з посиланням на Associated Press.

Лондон, Париж та Берлін наголошують, що розробка таких ракет суперечить резолюції Радбезу ООН, яка закликає Іран відмовитися від будь-яких дій, пов’язаних з таким типом ракет.

Відео дня

У цьому листі вони закликали генсека ООН Антоніу Гутерріша зазначити у своїй наступній доповіді, що діяльність Тегерана не відповідає заклику у резолюції Радбезу, якою була погоджена ядерна угода Ірану зі світовими державами.

Йдеться про випробування нової балістичної ракети середньої дальності «Шахаб-3», що здатна нести ядерний заряд. У листі європейських країн є інформація про запуск у квітні 2019-го цієї ракети.

Читайте такожІран заявляє про початок "виробництва збагаченого урану"

Ракета «Шахаб-3» вважається системою категорії 1, бо здатна нести щонайменше 500 кілограмів корисного вантажу на відстань щонайменше 300 кілометрів.

Також у листі йдеться про запуск такої ракети у липні, про запуск ракети середньої дальності «Боркан-3» 2 серпня хуситами в Ємені, який підтримує Тегеран, а також про невдалий запуск 29 серпня ракети «Сафір», яка мала вивести на орбіту іранський супутник.

Міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф вже назвав лист «відвертою брехнею європейських держав заради того, щоби приховати нездатність виконати свої зобов’язання щодо ядерної угоди».

Представник Ірану в ООН також наголосив, що Тегеран не планує згортати свою ракетну програму.

Нагадаємо, на початку листопада посол Ірану в Лондоні Хамід Баедінежад заявив, що Тегеран може вийти з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), якщо ядерна угода остаточно припинить своє існування.