Джастін Трюдо / фото REUTERS

Канада розраховує відіграти значну роль в розслідуванні Іраном катастрофи літака МАУ, в результаті якої загинули 63 громадяни Канади - хоча у цих двох країн немає дипломатичних відносин.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters, про це заявив канадський прем’єр Джастін Трюдо.

Трюдо зазначив, що 138 із 176 осіб на борту літака рейсу, що прямував до Києва, мали продовжити переліт до Канади.  Всі на борту загинули, коли літак розбився незабаром після зльоту.

Відео дня

Канада розірвала дипломатичні відносини з Іраном в 2012 році. Трюдо заявив, що міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань подзвонить своєму іранському колезі Мохаммеду Джаваду Заріфа пізніше в середу, щоб підкреслити необхідність належного розслідування катастрофи.

Читайте такожКанада підтримує контакт з Україною у зв'язку з катастрофою літака в Ірані

"Канада є однією з небагатьох країн з високим рівнем експертизи, коли справа стосується подібних аварій, тому ми можемо внести великий внесок", - сказав Трюдо. - "Я впевнений, що у нашій взаємодії, як через наших союзників, так і безпосередньо, ми зробимо все можливе, щоб внести значний вклад в це розслідування", - заявив він на пресконференції в Оттаві.

Крім того, Австралія, Франція та Італія, на які Канада спирається у відносинах з Іраном, запропонували допомогу в консульської роботи. Посол України також заявив, що український уряд готовий допомогти.

"Міністр Шампань підтримує зв'язок з урядом України і спілкується з відповідними органами влади та міжнародними партнерами. Міністр Гарно (міністр транспорту Канади Марк Гарно - ред.) також працює з офіційними особами міністерства транспорту Канади і підтримує контакти зі своїми міжнародними партнерами", - додав Трюдо.

Оттава готує консульські групи для поїздки до Іран, якщо його уряд дозволить це. 

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав міжнародну спільноту, зокрема Канаду, долучитися до розслідування катастрофи літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» в Ірані. Про це він повідомив у своєму відеозверненні до українців.

«Ми обов'язково дізнаємося правду. Для цього буде проведено детальне незалежне розслідування відповідно до норм міжнародного права. Розслідування авіакатастрофи здійснить комісія, створена Організацією цивільної авіації Ірану ... Ми очікуємо, що (українські фахівці — ред.) будуть включені до роботи комісії, зокрема до розшифровки записів чорних скриньок ... закликаю і міжнародну спільноту, зокрема Канаду, долучитися до розслідування обставин авіакатастрофи», — зазначив Зеленський.

Також він зазначив, що сьогодні поговорить телефоном з президентом Ірану щодо посилення співпраці у межах розслідування.

Як відомо, серед жертв катастрофи були громадяни 7 держав, але особливо великою є кількість канадських громадян, переважно іранського походження.

Як повідомлялося раніше, США запропонували Україні допомогу після авіакатастрофи в Ірані. Розслідування за участи української сторони має розпочатися в Ірані ближчим часом.