Президент США Джо Байден в інтерв’ю ТІМЕ заявив, що ніколи не був готовий підтримати "натоізацію України". Він зазначив, що Штати постачатимуть Україні озброєння для того, щоб українці "могли себе обороняти в майбутньому".

Зараз важко сказати напевно, що мав на увазі Байден в цьому інтерв’ю. За словами одного з представників Державного департаменту з приводу цього інтерв’ю, американський президент не вірить, що Україна наразі готова до членства в НАТО, про що він повторював багато разів.  Водночас вірить, що майбутнє України в НАТО.

Тому можемо говорити, що президент США в короткостроковій, а, можливо, і середньостроковій перспективі не вбачає приєднання України до Альянсу, однак не виключає, що рано чи пізно – коли для цього буде можливість - наша держава до НАТО доєднається.

Відео дня

Вочевидь, станом на сьогодні говорити про вступ України до блоку не варто.

Коли в країні відбуваються бойові дії, це абсолютно нереалістично. Що стосується подальшої перспективи, то це буде залежати від того, наскільки союзники України будуть готові зробити цей крок.

Не виключено, що американський президент також мав на увазі неможливість вступу України, з огляду на майбутній саміт НАТО у Вашингтоні. Наші партнери вже давно зазначали, що не варто очікувати якихось реальних обіцянок стосовно того, що ми станемо членом Альянсу в оглядному майбутньому. Тобто, на саміті, можливо, з’являться якісь формулювання з цього приводу, але точних часових проміжків [приєднання України до Альянсу] ми не побачимо.

Ще один можливий варіант, що такі слова Джо Байдена прозвучали в  контексті потенційних мирних перемовин з Росією.

Тобто, американці поки воліють не говорити про євроатлантичні перспективи України з огляду на ймовірні майбутні домовленості між сторонами російсько-української війни.

Президент США, можливо, ще вагається. Але побачимо, що буде прописано у майбутній безпековій угоді між Києвом та Вашингтоном.

Станіслав Желіховський, кандидат політичних наук, член-кореспондент Української академії геополітики та геостратегії