Євген Добряк оцінив ситуацію в політикумі Угорщини / колаж УНІАН, фото REUTERS, ua.depositphotos.com

Експерт із міжнародних відносин, нардеп VI скликання Євген Добряк заявив, що угорська політична система  переходить із демократії в автократію. На його думку, Євросоюзу настав час визначитися з місцем цієї країни (під керівництвом Віктора Орбана) в ЄС. 

"Орбан уже давно розійшовся, у нього давно психоз по-російськи. Він повністю залежний бізнес-зв’язками з РФ, із "Газпромом", із "Росатомом", іншими структурами. Його оточення залежить від РФ, тому йдуть такі наративи. Але ляпнути таке, як він сказав, Європейський Союз він порівняв із Радянським Союзом, таке враження, що він народився в 90-ті роки і не знає, що таке СРСР і його вплив на Східну Європу. Правильно Боррель йому сказав: "Я пам’ятаю 1956 рік, що відбувалося в Будапешті, а Орбан не може цього пам’ятати, він 1964 року народження", – наголосив Добряк в ефірі телеканалу Freedom

За словами експерта, подібні заяви Орбана можуть призвести до ізоляції Угорщини в самому Євросоюзі. Якщо ЄС набридне ця ситуація, може бути застосовано 7-му статтю договору ЄС про обмеження прав однієї з країн, яка порушує принципи демократії тощо.

Відео дня

"Там є багато різних варіацій та інтерпретацій. Тому, якщо їм не подобається, нехай виходять. Але ніхто не пише, жодне угорське ЗМІ, взагалі я не знайшов, але знаю цю інформацію, що в Будапешті відбулися мітинги проти зближення з Росією в річницю подій 1956 року. Про це жоден ресурс угорський не пише, а тих, хто писав, одразу блокують. Ось така ситуація там іде – автократична система, що переходить із демократії в автократію. Тому я думаю, Європейський Союз має переглянути своє ставлення реально до Угорщини. Це стосується не тільки України, а дуже багатьох стратегічних рішень і всередині самого ЄС, і Північноатлантичного альянсу, членом якого є Угорщина", – додав експерт-міжнародник.

Водночас якщо Угорщина вирішить вийти зі складу ЄС, вона повинна буде сплатити компенсацію. Євросоюз зробив чимало дотацій і донатів на розвиток Угорщини. 

"Будь ласка, нехай виходять. Якщо вони вважають, що Євросоюз… і в нього вистачає совісті говорити і порівнювати Брюссель із Москвою, що і кого ми взагалі обговорюємо? Вибачте, він мені нагадує колгоспника. Він же захищає свої бізнес-інтереси з Москвою. А скільки дотацій і всього донатів було з Брюсселя, з ЄС до Угорщини на розвиток інфраструктури, на погашення "соціалки", інвестиції, які йшли, – про це Орбан не говорить, скрізь він піарить Москву. Тому, я вважаю, з Угорщиною треба визначатися. Цей керівник фактично Угорщину відфутболює на 20-30-40 років назад. Згодом ці питання порушуватимуться – або всередині країни, або в Євросоюзі", – резюмував Добряк.

Скандал з Орбаном: подробиці

23 жовтня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан порівняв членство країни в ЄС із радянською окупацією. Скандальною заявою він відзначився у річницю придушення радянськими військами революції 1956 року.

Також Орбан заявив, що Євросоюз хоче позбавити Угорщину ідентичності шляхом нав'язування моделі ліберальної демократії, яку самі угорці відкидають. 

На черговий випад Орбана відповів віце-президент Європейської Комісії, Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель. Він наголосив, що Угорщину в ЄС ніхто не тримає.

Вас також можуть зацікавити новини: