Ілюстрація / REUTERS

Через день після того, як США відібрали у Китаю статус країни з найбільшою кількістю хворих на COVID-19, американське Розвідувальне управління міністерства оборони оновило свої оцінки щодо походження нового коронавірусу. Зокрема, американські військові допустили, що він міг випадково вирватися з лабораторії, яка досліджує інфекційні захворювання.

Про це пише Newsweek з посиланням на звіт управління за 27 березня і двох американських чиновників, які підтвердили, що розвідка змінила свою оцінку за січень. Тоді у вважалося, що "епідемія почалася з природних причин". Тепер в управлінні допускають вірогідність, що коронавірус почав поширюватися "випадково" через "небезпечні лабораторні практики" в місті Ухань, з якого пандемія почалася минулого року. 

Читайте такожPolitico: У США перевіряють, чи хтось може зробити з коронавірусу біологічну зброю

Відео дня

Видання пише, що звіт засекречений. Він називається "Китай: джерела спалаху COVID-19 лишаються невідомими". В документі зазначається, що вірус не був штучно створений чи поширений умисне, як біологічна зброя.

"У нас немає переконливих доказів, які б вказували, що SARS-CoV-2 був поширений умисне чи був створений як біологічна зброя. Дуже малоймовірно, що вчені або китайський уряд умисне випустили такий небезпечний вірус, особливо в межах Китаю, не маючи при цьому потрібних знань і ефективної вакцини", - йдеться в документі.

Newsweek додає, що кожен вчений, з яким поспілкувалися журналісти видання, категорично відкидали припущення, що коронавірус був умисне поширений. В усьому світі близько 3 мільйонів людей захворіли на COVID-19. Спочатку епідемія сильно вдарила по Китаю, а потім поширилася на Захід, перетворивши США на найбільш заражену країну з більш ніж 55 тисячами жертв станом на 27 квітня. Походження вірусу досі лишається темою для суперечок не лише між вченими. Це питання стало політично напруженим у світі.

Читайте такожNewsweek: Китай помилково позначив сотні заражених коронавірусом людей як "одужалих"

Посилаючись на наукову літературу, звіт Управління розвідки Міністерства оброни США зауважує, що "точну відповідь, вірогідно, не вдасться з'ясувати ніколи". Відстеження джерела вірусів - завдання не просте. Після епідемії SARS в 2002-2003 роках вчені з Уханського інституту витратили десятиліття, щоб знайти печеру в провінції Юньнань, з якої патоген почав поширюватися. Тому, як вважають в американському розвідувальному управлінні, немає нічого дивного в тому, що на початку лютого китайська Академія війських медичних досліджень визнала неможливим науково визначити, чи епідемія COVID-19 виникла з природних причин, чи через лабораторний інцидент.

Ранні оцінки китайського уряду вказували на міський ринок в Ухані як джерело природного поширення SARS-CoV-2.В перші дні епідемії місцеві чиновники применшували можливість передачі вірусу між людьми й змушували замовчати всіх лікарів, які говорили про це. Кількість смертей в місті применшувалася. А невдовзі з'явилися божевільні теорії про те, що США нібито умисне привезли коронавірус в Ухань.

Міністр закордонних справ Китаю сказав 23 квітня, що ВООЗ не знайшла жодних доказів на користь припущення, що пандемія походить з лабораторії в Ухані. На цьому також наполягав директор Уханського інституту вірусології Юань Чжемін.

"Директор Національної лабораторії Галвестона в США дав чітко зрозуміти, що наша лабораторія так само добре організована, як і лабораторії в США чи Європі", - сказав він, додавши.

Читайте такожГірше, ніж в Ухані: в Індонезії знайшли ринок з кажанами і щурами (фото 18+)

Але звіт Управління розвідки Міністерства оборони США посилається на американський уряд і китайських дослідників, які виявили, що "приблизно 33% з перших 40 випадків зараження не контактували на пряму" з ринком, який називають джерелом коронавірусу. Це, а також знання про роботу лабораторії в Ухані за останні кілька років, дають підстави підозрювати, що пандемія COVID-19 почалася саме через помилку вчених.

Ще в 2002 році епідемія SARS, яка почалася в китайській провінції Гуандун, стала тривожним дзвінком. Впродовж наступник кількох десятиліть США, Китай й інші країни вливали великі гроші в зусилля, націлені на те, щоб відстежити й занести в каталог нові патогени, які потенційно можуть перекинутися на людей від диких тварин. Це було потрібно, щоб попередити потенційні загрози для людства й не допустити початку нових пандемій.

Восени 2019 року коронавірус SARS-CoV-2 з'явився посеред великого космополітичного міста Ухань. Місцеві чиновники спочатку наполягали, що підхопити вірус можна лише через прямий контакт з тваринами. Але багато перших пацієнтів у місті не ходили на ринок з тваринами. Це означало, що вірус поширюється від людини до людини. Коли цей факт став відомим, з'явилися сумніви в достовірності інформації, яка надходить з Китаю. Але в  цей час вірус вже був на шляху до початку смертельної пандемії.

Читайте такожCNN: "Мисливці на віруси" знайшли предка COVID-19 ще в 2013 році

Ще в березні теорія про тваринне походження пандемії лишалася головним поясненням. Однак, з часом у ній з'явилися прогалини. Приміром, Уханський інститут вірусології розташований неподалік від горезвісного ринку в центрі міста. І саме тут зберігається одна з найбільших колекцій коронавірусів, зібраних зі зразків кажанів. У ній був також вірус, який нагадує SARS-CoV-2. 

Більше того, Уханський інститут вірусології впродовж останніх п'яти років брав участь в так званих дослідженнях з "підвищення функціональності". В рамках цієї роботи певні якості вірусів посилюються, щоб передбачити їхню поведінку в разі зараження і початку пандемії. Ця техніка "підвищення функціональності" використовувалася, щоб перетворити віруси на людські патогени.

Видання наголошує, що це не якась зловісна таємна програма у підземному військовому бункері. Уханська лабораторія отримувала міжнародне фінансування для цієї роботи. Власне, вона отримала 200 мільйонів доларів від проекту під назвою Predict, який фінансує USAID й інші країни. Такі ж дослідження проводяться в Національному інституті охорони здоров'я США, а також в десятках інших лабораторій по всьому світу. Інколи вчені беруть смертельні віруси й наділяють їх здатністю швидко поширюватися серед людей.

Читайте такожNew York Times: Коронавірус спричинив пандемію голоду, бідності й неграмотності

В роки після епідемії SARS у багатьох лабораторіях виникали інциденти, які призводили до витоку вірусів. Сотні таких аварій сталися в США включно з "втечею" сибірської виразки з урядової лабораторії в 2014 році. Тоді від неї постраждали 84 людини. Вірус SARS вирвався з лабораторії в Пекіні у 2004-му, заразивши 4 людей і вбивши одну. Такі інциденти стаються не через зловісні наміри й не вимагають ніякого планування. Достатньо, щоб працівник лабораторії захворів, пішов додому й заразив інших.

Уханський інститут має гіркий список сумнівних практик, які б могли призвести до такої помилки. Про це сказали чиновники посольства США в Пекіні ще в січні 2018 року.

"Під час контактів з вченими в лабораторії Уханського інституту вірусології вони помітили, що новій лабораторії гостро невистачає добре підготовлених техніків й слідчих, які потрібні для безпечного управління цією добре обладнаною установою", - йшлося в дипломатичній записці, яку опублікував Washington Post.

Newsweek зауважує, що наразі немає доказів того, що SARS-CoV-2 точно походить з Уханської лабораторії. Більшість вчених наразі переконані в тому, що коронавірус поширився на людей з дикої природи. Однак, вони також не відкидають і можливість того, що стався витік з лабораторії.