Ілюстрація / Reuters

Можна провести уявний експеримент. Уявіть, що ви помрете від голоду, якщо не з'їсте піцу у найближчу годину. Що ви зробите? Більшість людей замовлять піцу негайно. І не одну "Маргариту", а  багато різних видів від різних піцерій.

Це потрібно для того, щоб довести до максимуму шанси того, що принаймні одна піца буде доставлена в потрібний час. Ніхто б не переживав, що багато інших замовлень, швидше за все, опиняться в смітнику. В реальності світ переживає голод до вакцини проти COVID-19, - пише The Economist.

До цього часу понад 700 тисяч людей померли від коронавірусу. І ця цифра зростає приблизно на 40 тисяч кожного тижня. Але якщо включити сюди ще незареєстровані смерті, реальна кількість жертв буде значно вищою. Тим часом, глобальна економіка переживає найгірше скорочення з часів Великої депресії. Обвал глобального ВВП в першій половині 2020 року склав 8%.

Відео дня

На тлі цієї катастрофи вчені, цілком вірогідно, створять вакцину від коронавірусу значно швидше, ніж будь-хто міг передбачити на початку пандемії. Але глобальні зусилля з виробництва і поширення вакцин досі замалі. На це досі було виділено близько 10 мільярдів доларів. Це рівносильно замовленню однієї піци замість кількох одночасно в уявному експерименті.

Читайте такожBusiness Insider: Лікар зі США пояснив, що буде в разі відкриття шкіл у вересні

Цифри не точні, але грубі підрахунки говорять, що світ купив 4 мільярди доз вакцин від COVID-19, які повинні бути доставлені до кінця наступного року. Теоретично цього вистачить, щоб зробити щеплення половині людства. Але на практиці значно менше людей отримають захист від хвороби. Деякі вакцини на етапі виробництва не отримають схвалення регуляторів. І потенційний препарат-кандидат, який дійшов до етапу масштабних клінічних випробувань, досі ризикує не отримати схвалення. Вірогідність такого сценарію становить приблизно 20%.

Інші препарати будуть можуть бути схвалені, але не дадуть повний захист. Вони можуть не підійти для імунізації старших людей. Або ж вакцина може захистити пацієнтів від смерті, але передача вірусу все одно збережеться. У інших випадках доведеться робити більше одного укола, щоб щеплення було ефективним. Через всі ці умови, деякі країни, такі як Велика Британія і США, купили більше двох доз на кожного громадянина. Але вони все одно купили не достатньо.

Читайте такожNew York Times: Вчені знайшли причини появи смертельних випадків COVID-19

Замість того, щоб розглядати несхвалені ще вакцини через призму марнотратства, світ повинен думати про них як про страхову політику. Вчені вважають, що з десяти потенційних вакцин, які зараз розробляються, існує 90% вірогідності, що одна з них таки спрацює. І коли такий ефективний препарат з'явиться, потрібно буде дуже швидко виготовити і поширити мільярди доз.

Але ніхто наперед не знає, яка з вакцин буде успішною. Тому уряди повинні допомогти фармакологічним компаніям виготовити різні вакцини у великих кількостях. В ідеалі, йдеться про десятки мільярдів доз, які будуть готові ще до того, як регулятори якусь з них схвалять. Це дозволить доставити людям вакцину-переможницю дуже швидко, навіть якщо мільярди доз інших препаратів потраплять "на смітник".