Є метод, як зробити так, щоб банан не почорнів передчасно / фото ua.depositphotos.com

Банан - це корисний перекус та фрукт, яким можна швидко наїстися завдяки високому вмісту вуглеводів та клітковини. Однак всі знають, що на відміну від яблука, банан може швидко перезріти та стати "не їстівним".

Зазвичай, на перезрілість банана вказує почорніла шкірка та м'яка консистенція. Іноді ця особливість фрукта є корисною: багатьом відомий лайфхак, коли банан кладуть поруч з недоспілим авокадо і врешті вони разом "дозрівають" за відносно короткий час. Але якщо нам потрібно уникнути кашоподібної консистенції та в'ялості банана якомога довше? Є один перевірений метод, дієвість якого підтвердилася під час експерименту. 

Дослід провів один з користувачів кулінарного форуму Cooking Stack Exchange, зазначає Express. Він заявляє, що зберігати банани в холодильнику дійсно можна. Оманливо, що тоді шкірка фрукта нібито теж чорніє. Насправді його серединка все ще свіжа та смачна. 

Відео дня

"Шкірка чорніє в холодильнику, але самі фрукти в порядку", - заявляє він.

Це спробувала перевірити команда журналу Cooks Illustrated. З'ясувалося, що банани в холодильнику зберігають свіжість на 5 днів довше, ніж якби ви зберігали їх просто в корзинці разом з фруктами на столі. 

Експериментатори спершу залишили 5 кг бананів на три дні стояти при кімнатній температурі. Вони дочекалися, поки їхня текстура досягне спілості: ідеального стану, коли банан вже трохи м'який, все ще твердий для вживання.

Потім половину бананів перемістили до холодильника, а решту залишили при кімнатній температурі. Через три дні експеримент показав цікавий результат: обидві частини фруктів почорніли, але та, що була в холодильнику, залишилася гарною зсередини. 

"Ми продовжили їсти охолоджені банани після того, як викинули інші зразки - фрукти, що зберігалися при кімнатній температурі. Ми з радістю виявили, що фрукти в холодильнику пролежали ще п'ять днів (тобто майже два тижні після покупки), перш ніж їхня м'якоть стала перезрілою", - зазначили Cooks Illustrated.

Водночас на форумі Cooking Stack Exchange виявили, що є ще кілька способів зберігти банан свіжим. 

"Я завжди купую два кошики бананів. Один з абсолютно стиглими фруктами, які вже можна їсти через кілька днів, а другий з максимально зеленими, які мені тільки вдається знайти", - зазначив один користувач.

За його словами, вдома він зберігає ці два кошики окремо один від одного. Щоб вже зрілі банани не зіпсували інші. "Це дозволяє мені без проблем щодня мати гарні банани протягом семи-дев'яти днів. Крім того, коли я приношу їх додому, перше за все я занурюю їхні стебла в миску з водою та милом, щоб знищити яйця плодової мухи. Це працює дуже добре!", - вказав він.

При якій температурі зберігати банани в холодильнику

Зазначимо, що просто знати, що банани в холодильнику краще зберігаються - ще не все. Є певна температура холоду, яку вони "люблять" найбільше. Експерти компанії Dole стверджують, що це температура близько 12C. Також вони заявляють, що банани набагато швидше дозрівають за теплих умов та під сонцем. Часто супермаркети продають банани недостиглими та зеленими саме з такої причини, щоб передчасно не втратити свій товар. 

Вас також можуть зацікавити новини: