Лаванда має багато переваг / фото ua.depositphotos.com

Наш артеріальний тиск коливається протягом дня, але природним чином знижується вночі.

Як пише healthdigest з посиланням на дослідження 2015 року, коли тіло перебуває в стані спокою та уповільненому серцевому ритмі, ми відчуваємо зниження систолічного артеріального тиску на 10-20%. У тих, хто страждає на гіпертонію іноді вночі замість зниження відбувається підвищення артеріального тиску.

Згідно з рекомендаціями з клінічної практики від 2017 року Американської кардіологічної асоціації, нормальним показником артеріального тиску є 120/80 або менше. Хоча і гіпертонія, і нічна гіпертонія можуть бути пов’язані з низкою станів здоров’я, повноцінний сон вважається одним із захисних факторів. Вдихання ефірної олії лаванди перед сном може не тільки допомогти вам краще виспатися, але й знизити кров’яний тиск.

Відео дня

Лаванда може знизити артеріальний тиск

Дослідники клінічного випробування 2012 року перевірили фізіологічні ефекти вдихання олії лаванди порівняно з олією солодкого мигдалю на 20 здорових учасниках. Висновки показали, що вдихання лавандової олії було пов’язане зі значним падінням артеріального тиску, а також частоти серцевих скорочень. Також вона пов’язана зі збільшенням тета- і альфа-активності мозкових хвиль. Активність тета-хвиль часто спостерігається у зв’язку зі сновидіннями або легким сном, тоді як альфа-хвилі з’являються тоді, коли ми знаходимося на межі сну.

Хоча лаванда може бути досить ефективною сама по собі, комбінований запах лаванди з олією іланг-ілангу перед сном може також мати переваги для зниження артеріального тиску. Результати дослідження 2023 року показали, що учасники, які тижнями носили прокладки з наклейками, що містять ефірну олію лаванди та іланг-ілангу, відчули значне падіння артеріального тиску вже через перші 30 хвилин.

Проблеми з артеріальним тиском

Коли ви перебуваєте в стані стресу, це може негативно вплинути на ваш артеріальний тиск. Якщо ви спробуєте заспокоїтися за допомогою сигарети або кількох напоїв, це можете погіршити ситуацію. Фастфуд та снеки, якими часто зловживають, здатні затримувати воду в організмі, що також недобре для кровоносних судин.

Щоб цьому запобігти потрібно буде змінити свій спосіб життя. Але також є й перевірений продукт - томатний сік.

Крім того, вчені встановили, що чим більше ви з'їдаєте фруктів і овочів, тим нижчий ризик розвитку гіпертонії.

Вас також можуть зацікавити новини: