Екологи заявляють про забруднення хімічними речовинами частини пляжів у передмісті Одеси / фото УНІАН

Державна екологічна інспекція Кримсько-Чорноморського округу заявила про забруднення хімічними речовинами частини пляжів у передмісті Одеси, а також про небезпеку купання на популярному пляжі «Аркадія».

Як повідомили УНІАН в екоінспекції, у зв'язку з тим, що 3-4 серпня через опади до морської акваторії потрапила велика кількість поверхневих вод, фахівці провели оперативну перевірку.

Читайте такожНа вулицях гори сміття, каміння і бруду: в Одесі за два дні випала двомісячна норма опадів

Відео дня

«З огляду на ускладнення погодних умов, що спричинило скидання великої кількості дощових стоків у зливові каналізаційні мережі Одеси, інспекцією проведено оперативне обстеження підконтрольної території - прибережної смуги уздовж Одеси, міста Южне і села Нова Дофінівка», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, з огляду на аварійний стан системи водовідведення Одеси, інспекцією встановлено численні осередки забруднення прибережної смуги уздовж міста.

Згідно з результатами аналізів, найбільше забруднення спостерігається у прибережній смузі уздовж Южного і села Нова Дофінівка, а також на пляжах «Лузанівка» і «Аркадія».

Зокрема, при обстеженні території «Аркадії» виявлено іржаві труби, які тягнуться вздовж піщаної зони, з виходом на море. Лабораторними дослідженнями води з пляжів Южного, села Крижанівка і одеської «Лузанівки» виявлено перевищення нормативних значень гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин: азоту - амонійного, нітритного і нітратного.

«Це свідчить про ймовірність забруднення води водного об'єкта небезпечними хімічними речовинами», - заявили в інспекції.

У відомстві наголошують, що звернулися до органів місцевого самоврядування, представників бізнесу та ін., але наразі відповіді не отримано.

У свою чергу, в соціальних мережах очевидці повідомляють, що під час негоди в «Аркадії» спостерігали як з-під землі б'ють «дивні фонтани», і припускають, це - нечистоти.

Як повідомляв УНІАН, в Одесі приблизно з 11.00 суботи до полудня неділі (3-4 серпня) випала двомісячна норма опадів. Вчора, 5 серпня, в мерії заявили, що в зв'язку з надходженням в акваторію великої кількості поверхневих вод рекомендують утриматися від купання на всіх міських пляжах.

Довідка УНІАН. Пляж «Аркадія» розташований в однойменному курортному районі - один з найстаріших пляжів Одеси. На його території розташована велика кількість елітних ресторанів, нічних клубів.

«Лузанівка» - найбільший і найновіший пляж, розташований у Суворовському районі Одеси. Протяжність його берегової лінії досягає 1,4 тис. метрів. Зручність використання цих двох пляжів полягає в близькому розташуванні зупинок громадського транспорту і у відсутності перепаду висот.

Южне - місто-супутник, засноване у 1978 році під час будівництва однойменного морського порту і Одеського припортового заводу. Є свій обладнаний пляж.

Село Крижанівка розташоване у передмісті Одеси, неподалік Южного - Лиманський район Одеської області, в якому також розташована Нова Дофінівка.