Згідно з дослідженням, самці риби стають менш агресивними / carpology.net

Британські вчені дійшли висновку, що хімічні речовини, які змиваються в унітази і раковини міських квартир, потрапляючи у річки, викликають зміни в організмі риб. За результататми дослідження, коктейль з хімікатів запускає в організмі деяких риб чоловічої статі механізм, через який вони починають поводитись, як самки. Про це з посиланням на автора дослідження професора Чарльза Тайлера з Університету Ексетера на півдні Англії пише Російська служба ВВС.

Читайте такожУ Черкасах викрили водія вантажівки, який нелегально вивозив сміття зі Львова (відео)

За його спостереженнями, самці в річках Британії виявляють знижений рівень агресії, втрачають здатність до конкуренції і якість сперми, а деякі види навіть починають метати ікру.

Відео дня

Серед речовин, які можуть чинити такий вплив на риб, професор Тайлер називає інгредієнти протизаплідних таблеток, миючі засоби, косметику і деякі види пластмаси.

Вчений стверджує, що зміни торкнулися приблизно 20% самців риб у британських річках. Зміни стосуються різних аспектів поведінки.

"Дослідження показали, що багато інших речовин, які потрапляють в річки разом з очищеною водою, впливають на поведінку риб. Наприклад, ліки-антидепресанти знижують рівень їх природної боязливості, і це впливає на те, як вони реагують на хижаків", - розповідає професор.

Як зазначає видання, в 2009 році в результаті дослідження вчені з американського Університету Рочестера дійшли висновку, що хлопчики, які піддавалися в утробі матері впливу хімікатів, що містяться в деяких видах пластмаси, менше цікавляться такими іграшками, як машини, неохоче беруть участь в жорстких хлоп'ячих іграх і зазвичай не лізуть в бійку.

Ці вчені заявили, що хімічна формула деяких видів пластмаси дуже схожа за структурою на жіночий гормон естроген.