Скільки наразі коштує масло в Україні? / фото ua.depositphotos.com

За даними Державної служби статистики, ціна на вершкове масло зросла на 15%. Не відкидається подальше зростання вартості цієї продукції.

У сюжеті "Сніданку з 1+1" журналісти спробували розібратися, чи дорожчатиме й надалі цей популярний серед українців продукт.

Аналітик Центру досліджень продовольства Валентин Літвінов розповідає, що наразі ціна на масло історично не найвища. Вона сягала максимуму у березні 2020-го року, коли почалися "ковідні" обмеження. Тоді середня ціна на цей продукт складала 56-57 грн / 200 грам. Наразі вона коливається від 43 до 59 грн за шматок масла.

За словами експерта, розблокування портів для експорту може спровокувати подорожчання масла. За його словами, з початку повномасштабної війни ціна на масло зросла на 13-15%. 

"Якщо піде експорт мільйонами тонн - ціна почне зростати. Більше експорту - менше йде на полиці наших магазинів. І продавці можуть підняти ціну", - пояснює Літвінов.

Він додає, що підвищення ймовірне на 10-15%. А для великого стрибка цін, запевнив експерт, підстав поки немає.

Як повідомляв УНІАН, раніше експерти зазначали, що через окупацію півдня України можуть зрости ціни на імпортні овочі та фрукти: томати, огірки та різновиди кісточкових, які завозили з Туреччини, Польщі та Балканського півострова.

Вас також можуть зацікавити новини: