Ціна на сонячну електроенергію зависока, вважають у Всеукраїнській енергетичній асамблеї / фото: pixabay.com

Перегляд Енергетичного балансу України у бік зниження долі поновлюваних джерел енергії зменшить ціну електроенергії для промислових підприємств. Про це заявив радник міністра енергетики і вугільної промисловості Сергій Чех.

«З приводу енергобалансу – це те, що може привести до реально сьогодні оцінюваного обсягу виробництва електроенергії поновлюваними виробниками - сонячними і вітровими станціями. Якщо відносно "вітру" більш менш правдиві прогнози, по "сонцю" точно цей об'єм не буде вироблений, а отже, і кількість засобів, необхідних операторові системи передачі (НЕК «Укренерго» - ред.) для компенсації «зеленим» виробникам, необхідна буде в цілому по року менше. Це дозволяє у свою чергу зменшити тариф» - повідомив С.Чех.

Перегляд енергобалансу в плані актуалізації обсягу виробництва електроенергії з поновлюваних джерел підтримує президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков. Він упевнений, що це понизить ціну електроенергії для промисловості.

Відео дня

«Переглянути енергобаланс з точки зору роботи сонячних потрібно. Тому що у нас взагалі всю цінову політику перекосила ціна на сонячну електроенергію. Вона дуже висока. І по балансу обсяг виробництва (з поновлюваних джерел – ред.), мені здається, завищений. Тому я думаю, що міністерство скоригує об'єм баланс, і тоді теж буде коригування за вартістю (електроенергії – ред.) для промисловості» - вважає І.Плачков.

Нагадаємо, НКРЕКП в червні затвердила тарифи «Укренерго» на II півріччя 2019 року, які забезпечують покриття витрат на покупку електроенергії, виробленої з поновлюваних джерел. Тариф на передачу електроенергії встановлений у розмірі 34,74 коп/кВт·год. 12 липня НКРЕКП прийняла постанову «О встановленні тарифу на послуги з передачі електроенергії ДП НЕК «Укренерго», знизивши тариф на 10% - з 34,7 до 31,2 коп/кВт-година.

Перегляд Енергетичного балансу по актуалізації обсягу виробництва електроенергії з поновлюваних джерел дасть можливість понизити тариф «Укренерго» до 23 коп/кВт-година.  Зменшення тарифів «Укренерго» є ключовим методом зниження тарифів на електроенергію для промислових підприємств.