rnpp.rv.ua

Держкомпанія "Енергоатом", оператор всіх діючих АЕС в Україні, в 2015 році направила 2,1 мільярда гривень на реалізацію Комплексної зведеної програми підвищення безпеки енергоблоків.

Про це повідомляє прес-служба компанії з посиланням на президента НАЕК "Енергоатом" Юрія Недашковського, який сказав про це на засіданні балансової комісії 26 лютого в Києві.

Згідно з повідомленням, Недашковський зазначив, що вищим пріоритетом було і залишається підвищення безпеки атомних електростанцій. Зокрема, за минулий рік досягнуто значний прогрес у реалізації Комплексної зведеної програми підвищення безпеки енергоблоків. Всього було заплановано та виконано 83 заходи на суму 2,1 мільярда гривень. В цілому з початку реалізації програми на заходи було витрачено 7,44 мільярда гривень.

Відео дня

Також повідомляється, що "Енергоатому" вдалося виконати всі умови міжнародних кредиторів і укласти кредитні і гарантійні угоди з ЄБРР і Евратомом (на загальну суму 600 мільйонів євро), які спрямовано на фінансування цієї програми.

При цьому наголошується, що у використанні коштів цих кредитів є низка проблем, пов'язаних з довгостроковими погодженням закупівельних процедур, зміною вимог і рекомендацій до тендерів.

"Ми поки не вибрали жодних коштів з цих кредитів, крім обслуговування, і початок системного освоєння цих грошей - наше завдання на цей рік", - підкреслив Недашковський.

Читайте також"Енергоатом" і Areva домовилися про співпрацю в підвищенні безпеки АЕС

Як повідомляв УНІАН, "Енергоатом" в 2015 році отримав 1,168 мільярда гривень чистого прибутку, тоді як 2014 рік компанія закінчила з чистим збитком у розмірі 6,494 мільярда гривень.

Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва близько 55% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На "Енергоатом" покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.

Читайте також"Енергоатом" перегляне загальну вартість комплексної програми підвищення безпеки українських АЕС

По встановленої потужності ядерних енергоблоків Україна посідає сьоме місце у світі. Всі реактори типу ВВЕР. В Україні діє 4 атомних електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, з 6 реакторами загальною потужністю 6000 МВт є найбільшою в Європі.