Передбачається інтеграція з найближчими країнами / фото УНІАН

Уряд України прийняв ряд постанов про затвердження інвестиційного та стратегічного плану розвитку держпідприємства «Оператор ринку» на ринку електроенергії на 2020-2024 роки.

Відповідні постанови були прийняті на засіданні уряду.

Читайте такожЕнергоатом розпочав експорт електроенергії до Білорусі

Відео дня

Плани

«Оператор ринку» - це те підприємство, де відкрито купується і продається електроенергія. Важливо, що в цих планах ми визначаємо європейський вектор розвитку. Серед ключових напрямків роботи - об'єднання українського ринку електроенергії з європейським ринком», - сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль в ході засідання Кабміну.

Він зазначив, що даний план передбачає спочатку інтеграцію з найближчими країнами: Чехія, Словаччина, Угорщина і Румунія. Потім Україна зможе приєднатися до європейського ринку.

Державне підприємство «Оператор ринку» утворено 18 червня 2019 року відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії».

Підприємство відповідає за організацію купівлі-продажу електричної енергії на ринку «на добу вперед» і внутрисуточном ринку, допомагає забезпечити баланс між попитом і пропозицією на ринку електричної енергії.

Обвал ціни

  • За даними "Оператора ринку", середньозважена ціна електроенергії в березні 2020 року на ринку "на добу вперед" склала 1 391,23 гривні за МВт-год. Це на 9,42% більше, ніж було в лютому.
  • У торговельній зоні "Об'єднана енергосистема України" ціна на електроенергію в порівнянні з лютим в березні збільшилася на 11,24% і склала 1 370,54 гривні за МВт-год. В Бурштинському енергоострові ціна зменшилася на 5,44%, якщо порівнювати з минулим місяцем, і склала 1 587,41 гривні за МВт-год.
  • 13 квітня 2020 року ціни на електроенергію на європейських ринках у деяких країнах впали до мінусових значень. Мінімальна ціна на "ринку на добу вперед" в європейському регіоні склала -17,9 євро за МВт-год, а максимальна 5,86 євро за МВт-год. Середньозважена вартість електроенергії склала 2,06 євро за МВт-год.