фото УНІАН

Заміна банкнот в обігу за номіналами 1, 2, 5 і 10 гривень на монети відповідних номіналів дозволить державі заощадити близько 1 мільярда гривень.

Читайте такожУ Нацбанку повідомили, коли припинять випуск дрібних монет

Про це повідомив виконуючий обов'язки голови Національного банку України Яків Смолій в ході брифінгу.

Відео дня

"Тривалість життя монет значно вище тривалості життя банкнот. Монети звертаються близько 20 років, а банкноти номіналами 1, 2, 5 та 10 гривень можуть в середньому близько одного року", - сказав Смолій.

Він зазначив, що до цього рішення Нацбанк стимулює розвиток безготівкових розрахунків, зміна купівельної спроможності гривні за останні 20 років і зміни в поведінці споживачів.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк випустить в обіг монети номіналами 1, 2, 5 і 10 гривень, які згодом замінять банкноти відповідних номіналів. Так, з 27 квітня 2018 року буде введено в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні. Монети номіналом 5 і 10 гривень вводитимуться в обіг в 2019-2020 роках.

Українці зможуть розраховуватись одночасно монетами і банкнотами необмежений період часу, оскільки вилучати банкноти з обігу регулятор не буде, але припинить їх випуск.

Згідно з чинним законодавством України, виготовлення та зберігання банкнот і монет, встановлення їх номіналів, платіжних ознак та дизайну, а також порядку заміни пошкоджених банкнот і правил їх випуску в обіг відноситься до виняткової компетенції Національного банку України.