Ілюстрація REUTERS

Національний банк України у 2020 році проведе стрес-тестування 16 банків, на які припадає 44% активів банківської системи.

Читайте такожНацбанк очікує понад $29 мільярдів міжнародних резервів на кінець року

Як повідомляється на сайті НБУ, в цей перелік входять «Ощадбанк», «Альфа-Банк», «Укрексімбанк», ПУМБ, «Універсал Банк», «Південний», «ТАСкомбанк», «Мегабанк», «А-Банк», «Ощадбанк», «Банк Кредит Дніпро», «Схід», «МТБ Банк», «Банк інвестицій та заощаджень», «Правекс-Банк», «Форвард».

Відео дня

Як пояснили в НБУ, спочатку було відібрано 25 банків, але регулятор виключив з переліку ті фінустанови, які за результатами стрес-тестування двічі поспіль - у 2018 і 2019 році - не потребували докапіталізації.

Також повідомляється, що оцінку стійкості Нацбанк у 2020 році проводитиме щодо всіх банків, що працюють в Україні, крім «Розрахункового центру», який здійснює тільки розрахункові операції.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України за підсумками проведеного стрес-тесту найбільших українських банків оцінив додаткову потребу банків у капіталі від 35,2 млрд грн за базовим сценарієм до 73,8 млрд грн за кризовим.

За інформацією НБУ, 85% від виявлених потреб припадає на п'ять банків, у тому числі два держбанки, які мають високу частку непрацюючих активів на балансах і, як наслідок, низьку операційну ефективність.