Фонд розвитку підприємництва підписав з державним Укргазбанком першу угоду щодо надання гарантій в рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%», що означає запуск в Україні державного механізму кредитних гарантій для підтримки бізнесу. Про це повідомили у прес-службі банку.

«Гарантійний механізм – це довгоочікуваний інструмент підтримки МСБ в Україні, оскільки він відкриває банкам нові можливості по кредитуванню МСБ клієнтів, які не могли отримати кредит через відсутність або недостатність прийнятного для банків забезпечення. Таким чином, гарантія Фонду розвитку підприємництва покриватиме для діючого бізнесу 50% суми кредиту, а для новоствореного бізнесу (стартапів) – 80% від суми кредиту», - зазначив заступник голови правління Євген Мецгер.

Гарантійний механізм надає можливість отримати кредит тим підприємствам, що здійснюють діяльність з використанням орендованих основних засобів та не мають альтернативних видів застави, наприклад, підприємствам сфери послуг.

Відео дня

Крім того, надання гарантій буде актуальним для тих інвестиційних проектів, що передбачають придбання обладнання, яке потребує тривалого часу на виготовлення і запуск в експлуатацію, а також вузькоспеціалізованого обладнання чи придбання основних засобів, що були у використанні.

«Компонент кредитних гарантій в рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%» після її ініціювання та анонсування Президентом України Володимиром Зеленським та Прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком в грудні минулого року був розроблений та запроваджений в рекордно стислі строки. Такому стрімкому запуску механізму посприяли змістовні напрацювання Фонду, зроблені за підтримки цілої низки міжнародних проектів. Також став у нагоді досвід Укргазбанку з реалізації портфельних кредитних гарантій у співпраці з Європейським інвестиційним банком в рамках ініціативи Європейського Союзу EU4Business», - зазначив голова Фонду розвитку підприємництва Валерій Майборода.

«Ми впевнені, що впровадження гарантійного механізму дозволить суттєво збільшити обсяги кредитування, посилити підтримку підприємців та відкрити вікно можливостей для бізнесу загалом», - додав Євген Мецгер.