Прогноз МВФ относительно российской экономики неутешителен / Wikimedia

Міжнародний валютний фонд знизив прогноз щодо зростання ВВП Росії на 2014 рік із 1,9 до 1,3%.

Про це говориться в доповіді МВФ про перспективи розвитку світової економіки напередодні запланованої на кінець тижня весняної зустрічі керівних органів Фонду та Світового банку, пише ИТАР-ТАСС.

Прогноз зростання російської економіки на 2015 рік також знижено. Якщо в січні експерти МВФ очікували, що економіка РФ наступного року зросте на 2,5%, то тепер прогноз на 2015 рік становить тільки 2,3%.

Відео дня

Як наголошується в дослідженні, "середньострокові перспективи економіки РФ і багатьох інших країн СНД погіршились, оскільки економічне зростання, як очікується, буде ускладнене у світлі останніх подій між Росією й Україною і пов'язаних з цим ризиків". Як наголошується в документі, "потік інвестицій вже ослаб", і фахівці пов'язують це з "політичною невизначеністю".

Поряд з цим експерти МВФ прогнозують поступове уповільнення зростання споживчих цін у РФ. За їх оцінками, поточного року він становитиме 5,8%, а в 2015 році - 5,3%. Це відчутно нижче торішнього показника в 6,8%.

Читайте такожІнвестпривабливість України піднялась до історичного максимуму

"Російська монетарна політика переходить до таргетування інфляції, тому стримування інфляційних очікувань має стати пріоритетом. Крім того, зростання гнучкості валютного курсу буде допомагати згладжувати економічні шоки", - йдеться в доповіді. Однак у випадку значного ослаблення рубля монетарна політика може бути дещо посилена, щоб стримати зростання інфляції, вважають у МВФ.

Для залучення інвестицій Росії необхідні структурні реформи, диверсифікація економіки. Пріоритетами є зміцнення влади законів і зниження залучення держави в економіку, вважають експерти фонду.

Разом з тим, вважають автори доповіді, в Росії буде зростати безробіття. Якщо в минулому році її рівень становив 5,5%, то в нинішньому і наступному роках він може досягти 6,2%.

Також експерти МВФ чекають "істотного відтоку капіталу з РФ через події навколо України. Про це заявив головний економіст МВФ Олів'є Бланшар, відповідаючи на запитання кореспондента ИТАР-ТАСС на сьогоднішній прес-конференції у штаб-квартирі фонду у Вашингтоні.