З близько двох мільйонів "євроблях" розмитнено лише 50 тисяч / фото УНІАН

Зараз в Україні розмитнено лише близько 5% авто на єврономерах, половину з яких було ввезено вже після набуття чинності нових законів.

Читайте такожВ Україні кардинально зміняться правила розмитнення "євроблях"

Про це в ефірі програми на каналі ZIK розповів голова "Авто Євро Сили" Олег Ярошевич.

За його словами, автодилери користуються пільговим періодом, щоб ввезти більше автомобілів, а продаватимуть їх пізніше.

"Загалом, навіть згідно з показниками ДФС, 50% з них – свіжозавезені автомобілі, які прибули до України після 25 грудня. Автодилери кинулися завозити авто зі знижкою 50% від сплати акцизу. Вони зараз навозять їх сюди в Україну, а потім будуть реалізовувати", – розповів Ярошевич.

На його думку, з близько двох мільйонів "євроблях" розмитнено лише 50 тисяч, тобто менше 5%. Водночас, значна кількість українців просто вивезли свої машини на єврономерах за кордон і залишили їх там, щоб уникнути штрафів. При цьому немає ніякої статистики, скільки людей так вчинило.

Крім того, за його словами, після прийняття закону про розмитнення "євроблях" черги на кордонах не зменшилися.

Як повідомляв УНІАН, митниці Державної фіскальної служби (ДФС) в період з 25 листопада 2018 року по 13 лютого 2019 року оформили за новими пільговими умовами майже 161 тис. автотранспортних засобів з іноземною реєстрацією, які були ввезені в Україну з 1 січня 2015 року і до набрання чинності нових правил ввезення таких автомобілів. Всього за вказаний період до бюджету сплачено 10,1 млрд грн митних платежів.

Довідка УНІАН. З 25 листопада 2018 року в Україні діють зміни до Податкового і Митного кодексів про зниження акцизу на легкові автомобілі та посилення контролю за переміщенням і використанням автомобілів на іноземній реєстрації.

Зокрема, передбачено запровадження базових ставок для автомобілів залежно від типу двигуна і його обсягу, а також 90-денний пільговий період дії коефіцієнта 0,5 ставки для розрахунку податку за розмитнення автомобілів, ввезених з 1 січня 2015 року до набрання чинності закону.