22 лютого закінчується термін пільгового періоду / фото УНІАН

Митниці Державної фіскальної служби (ДФС) в період з 25 листопада 2018 року до 13 лютого 2019 року оформили за новими пільговими умовами майже 161 тис. автотранспортних засобів з іноземною реєстрацією, які були ввезені в Україну з 1 січня 2015 року і до набуття чинності нових правил ввезення таких автомобілів.

Читайте такожВ Україні відкрили гарячу лінію для "євробляхарів"

Як повідомили в прес-службі ДФС, загалом за вказаний період до бюджету сплачено 10,1 млрд грн митних платежів.

Повідомляється, що із загальної кількості розмитнених автомобілів майже 86,8 тис. перебували на митній території України з порушенням вимог Митного кодексу, за них автовласники добровільно сплатили 737,6 млн грн (8500 грн за кожне авто), що звільнило власників таких автомобілів від адміністративної відповідальності за це порушення.

«З огляду на те, що закінчується термін пільгового періоду застосування ставки акцизу, кількість оформлених авто стрімко зросла з січня 2019 року. Так, за оперативною інформацією, найбільшу кількість авто було оформлено 13 лютого - майже 8 тисяч», - зазначили в прес-службі.

У ДФС нагадали, що 22 лютого закінчується термін пільгового періоду застосування ставки акцизного податку (коефіцієнт 0,5) для митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією.

«Після цього часу власники таких автомобілів платитимуть акцизний податок за повною ставкою», - наголошується в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство фінансів України прогнозує збільшення кількості розмитнених автомобілів з іноземною реєстрацією на пільгових умовах до 250-300 тисяч.

З 25 листопада 2018 року в Україні діють зміни до Податкового та Митного кодексів про зниження акцизу на легкові автомобілі і посилення контролю за переміщенням і використанням автомобілів на іноземній реєстрації.

Зокрема, передбачено запровадження базових ставок для автомобілів залежно від типу двигуна і його об’єму, а також 90-денний пільговий період дії коефіцієнта 0,5 для ставки розрахунку податку за розмитнення автомобілів, ввезених з 1 січня 2015 року до набрання чинності закону.

До прийняття законів власники автомобілів з іноземною реєстрацією неодноразово проводили акції протесту, вимагаючи від уряду знизити вартість розмитнення автомобілів і не чинити тиск на власників транспортних засобів з єврономерами.