Оператори підвищили вартість бензину і дизельного палива на 10-50 копійок за літр / Фото УНІАН Володимир Гонтар

Мережеві оператори, що працюють в економ- і середньому сегментах, підвищили вартість бензину і дизельного палива на 10-50 копійок за літр.

Про це свідчать дані моніторингу роздрібного ринку Консалтингової групи "А-95".

Читайте такожЗапуск держрегулювання обвалив ціни на бензин: де тепер вигідніше заправлятися

Відео дня

Повідомляється, що в мережі "БРСМ-Нафта" ціни на бензини зросли на 20 копійок за літр: бензин марки А-95 подорожчав до 27,27 грн, А-92 — до 28,27 грн, дизельне паливо подорожчало на 10 копійок за літр, до 26,39-26,49 грн тільки у Вінницькій, Дніпропетровській та Київській областях.

Мережа Motto підвищила ціни на бензини на 10-20 копійок за літр у Дніпропетровській, Київській, Херсонській та Черкаській областях, а дизельне паливо додало 10 копійок за літр лише в Дніпропетровській області.

На станціях UPG бензини подорожчали на 30-50 копійок за літр, дизельне паливо — на 30 копійок за літр. "Татнафта-АЗС-Україна" і "Олас" підняли ціни на бензини на 24 і 30 копійок за літр відповідно.

Відзначається, що деякі оператори продовжили знижувати ціни на паливо на виконання урядової постанови про встановлення максимальної торгової націнки. Зокрема, дизель подешевшав на таких станціях як BVS, Chipo "Татнафта-АЗС-Україна", ZOG і "Автопорт".

Таким чином, середня ціна бензину А-92 зросла до 28,22 грн/л, бензину А - 95-до 29,02 грн/л. дизель подешевшав до 27,36 грн/л.

Держрегулювання цін на паливо: що необхідно знати

  • Раніше Антимонопольний комітет України застеріг операторів ринку бензину і дизельного палива від необґрунтованого підвищення цін, враховуючи нестабільну ситуацію з імпортом світлих нафтопродуктів з Білорусі та РФ.
  • Основна причина зростання цін на АЗС - зростання світових цін на нафту і нафтопродукти. Так, з початку квітня світові ціни на нафту зросли з 62 дол./ бар. до 69 дол./ бар., а нафтопродукти в Європі подорожчали на 7-11%.
  • 11 травня 2021 року Кабінет Міністрів України зобов'язав мережі АЗС попереджати про підвищення цін на бензин і дизпаливо на 1% і вище за 20 днів.
  • 14 травня Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою до закінчення карантину ввів держрегулювання цін на бензин і дизельне паливо. Згідно з документом, встановлено рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного палива не вище 7 грн за літр і бензину - не вище 5 грн за літр.
  • Здійснювати розрахунки зобов'язали "Нафтогаз України", який надаватиме їх Міністерству економіки не пізніше 3 числа кожного місяця. Середні ціни бензину і дизельного палива будуть опубліковані до 5 числа кожного місяця.
  • Згідно з цими розрахунками, середня ціна дизельного палива на травень з урахуванням граничної націнки повинна становити 27,89 грн за літр, бензинів — 30,22 грн за літр.
  • Станом на 17 травня 2021 року запуск держрегулювання обвалив ціни на бензин.