
В Україні зараз дешевшають свіжі помідори, але багато українців все одно в осінньо-зимовий період воліють повільно переходити на консервовані овочі. Дізнайтеся, в якому вигляді помідори найкорисніші і чи можна замінити одні іншими.
Які помідори корисніші - свіжі чи консервовані
Видання Realsimple пише, що свіжі та консервовані помідори дуже поживні, але між ними є лише невеликі відмінності. У свіжих помідорах більше вітаміну С, а в консервованих часто більше лікопіну, оскільки термічна обробка полегшує засвоєння цього антиоксиданту організмом.
Магістр наук, дипломована дієтологиня, сертифікована фахівчиня з нейрофізіологічних досліджень із Live It Up Лєна Бакович пояснила, що у свіжих помідорах велика кількість:
- вітаміну С - підтримує імунітет;
- вітаміну К і калію - зміцнюють кістки та серце;
- фолієвої кислоти - покращує структуру ДНК.
Лорен Манакер, магістр наук, зареєстрована дієтологиня з Чарльстона, нагадує, що ці речовини є і в консервованих овочах, але в інших кількостях. Приміром, вітаміну С менше, а лікопіну більше. Саміна Каллу, дипломований дієтолог, засновниця Samina Kalloo Nutrition, додає, що помідори консервують швидко після збору врожаю, їхні поживні речовини, по суті, залишаються недоторканими.
Крім того, дієтологи пояснили, чи можна використовувати консервовані помідори замість свіжих. На їхню думку, обов'язково варто враховувати кілька моментів. По-перше, за словами Манакер, людей непокоїть вміст біфенолу А - хімічної сполуки в деяких покриттях бляшаних банок, однак, насправді, сучасна продукція майже вся позбавлена його. Якщо людина хоче перестрахуватися - можна купувати помідори в скляних ємностях.
По-друге, консервовані помідори, як правило, містять більше натрію, ніж свіжі, тож завжди корисно обирати варіанти з низьким вмістом натрію або без додавання солі - додає Бакович. Каллу погоджується, пояснюючи: "Деякі марки містять до 400-500 міліграмів (мг) натрію на порцію в півсклянки (близько 20 відсотків від добової норми, а це особливо важливо для тих, хто стежить за артеріальним тиском або здоров'ям серця".
Крім перевірки вмісту натрію в консервованих томатах, дієтологи радять перевіряти склад - обраний продукт не повинен містити жодних інгредієнтів, крім лимонної кислоти, яка вважається натуральним консервантом. Доданий цукор або інші "непотрібні" інгредієнти мають змусити вас зайвий раз подумати про покупку. Бакович нагадала, що якщо ви хочете звести до мінімуму вплив пестицидів і безлічі незрозумілих інгредієнтів, шукайте максимально натуральну продукцію.