Міністерство охорони здоров`я і соціального розвитку Росії підбило підсумки загальної диспансеризації 2006-2008 року: кожен другий працюючий громадянин країни хворий і має потребу в лікуванні, але не знає про це.

"Захворювання первинно виявлено у кожного другого працівника, що пройшов обстеження. І всі ці люди вважали себе до диспансеризації абсолютно здоровими", - повідомила у своїй доповіді директор департаменту організації медичної допомоги та розвитку охорони здоров`я Мінздоровсоцрозвитку Ольга Кривонос.

Загальне число виявлених первинних хворих серед працюючих у 2008 році виявилося на 15,1% більше, ніж роком раніше, - 2 млн 365 тисяч осіб. При цьому з великим відривом лідирують хвороби ендокринної системи, розлади харчування та всілякі порушення обміну речовин (532 тис. чол.), потім йдуть хвороби системи кровообігу (422 тис. чол.), сечостатевої системи (329 тис. чол.).

Відео дня

У підсумку визнати абсолютно здоровими у минулому році медики змогли лише 22,6% обстежених, другу групу (не хронічні захворювання) - 16,6%, третю групу (хронічні, але не сильно запущені) - 58,9%, четверту групу (важко хворі) - 1,8% і п`яту групу (фактично інвалідизовані внаслідок захворювання громадяни) - 0,06%.

Ці показники набагато вищі даних минулих років, хоча цей факт швидше треба розглядати як позитивний, зазначила Ольга Кривонос. Справа у тому, що в 2008 році вперше цифри стали більш-менш відповідати дійсності, так як майже половина задіяних у програмі диспансеризації лікувальних установ (6,5 тис. стаціонарів) отримали всю необхідну для повної диспансеризації техніку та витратні матеріали.

У цілому результати дослідження показників здоров`я 13 млн 502 тисяч працюючих росіян (понад 90% від запланованого обсягу), наочно продемонстрували, що стан здоров`я найбільш дієздатної частини нації залишає бажати багато кращого, зазначається у доповіді.

www.newsru.com