Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон "Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров`я щодо удосконалення надання медичної допомоги".

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення закону проголосували 240 народних депутатів із 364 зареєстрованих у сесійній залі.

Внесені зміни спрямовані на удосконалення порядку організації надання медичної допомоги.

Відео дня

Зокрема, законом встановлюється, що мережа державних і комунальних закладів охорони здоров´я формується з урахуванням потреб населення у медичному обслуговуванні, необхідності забезпечення належної його якості, своєчасності, доступності, ефективного використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. Існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена.

Згідно із законом, планування розвитку мережі державних і комунальних закладів охорони здоров´я, прийняття рішень про її оптимізацію, створення, реорганізацію, перепрофілювання державних і комунальних закладів охорони здоров´я здійснюється відповідно до закону органами, уповноваженими управляти об´єктами відповідно державної і комунальної власності.

Також встановлюється, що фінансування охорони здоров`я здійснюється за рахунок державного бюджету України та місцевих бюджетів, фондів медичного страхування, благодійних фондів та будь-яких інших джерел, не заборонених законодавством.

Відповідно до закону, кошти державного бюджету і місцевих бюджетів, асигновані на охорону здоров`я, використовуються для забезпечення населенню гарантованого рівня медичної допомоги, фінансування державних цільових і місцевих програм охорони здоров`я та фундаментальних наукових досліджень з цих питань.

Законом закріплюється, що медична допомога надається безоплатно за рахунок бюджетних коштів у закладах охорони здоров´я, з якими головними розпорядниками бюджетних коштів укладені договори про медичне обслуговування населення.

Особливості укладення договорів про медичне обслуговування населення визначаються законом.