Захворювання карієсом викликає інфекція / фото pixabay.com

Дослідження Стоматологічного коледжу Колумбійського університету виявили існування взаємозв’язку між карієсом і раком товстої та прямої кишки.

У новій роботі йдеться про те, що бактерії ротової порожнини виділяють молекули, що прискорюють ріст пухлин товстої і прямої кишки. Бактерії, що знаходяться у ротовій порожнині при хворих зубах, сприяють зростанню ймовірності утворення та швидкості росту пухлин кишківника.

Читайте такожЛікарі розвінчали 5 міфів про шкоду солодощів

Відео дня

Дослідження доводить, що у деяких пацієнтів з онкозахворюванням товстої або тонкої кишки хвороба  прогресує набагато швидше. Майже, у кожного такого хворого помічена погана гігієна ротової порожнини.   

За словами практикуючого лікаря-стоматолога, професора Ярослава Заблоцького, велике значення у цьому питанні має те, наскільки сильно ваші зуби уражені каріозною хворобою.

«Захворювання карієсом викликає інфекція. Можна припустити, що ця ж інфекція може впливати на різні види захворювань у тому числі й на онкопухлини, - пояснює лікар Заблоцький. – Велике значення має, наскільки сильно ваші зуби уражені каріозною хворобою. Коли людина страждає каріозною хворобою і карієс вражає більшу частину зубів або всі зуби – то ротова порожнина кишить інфекціями. Спираючись на нові результати досліджень вчених, можна припустити, що надлишок таких інфекцій може прискорити ріст пухлин", - пояснює лікар. 

"Порада всім українцям – чистіть зуби!  Будете ретельно та вчасно  чистити зуби – у вас не буде бактерій та карієсу.  І не буде зайвої загрози, що хворі зуби викличуть чи впливатимуть на більш серйозні  захворювання», - говорить Заблоцький. 

Як повідомляв УНІАН, раніше лікарі назвали овоч-"вбивцю" зубів.