Біла плівка на маринованих огірках / фото ua.depositphotos.com

Любителі домашньої консервації часто помічають білий наліт або помутніння розсолу в маринованих огірках. Такий наліт може бути як звичайним безпечним для здоров'я осадом, так і шкідливою цвіллю. Розбираємося, в яких випадках огірки з нальотом можна їсти, і як запобігти його появі.

Відео дня

Чому на солоних огірках з'являється наліт

Біла плівка на огірках може виникнути з багатьох причин. Найчастіше це говорить про помилку у приготуванні огірків. Наліт може з'явитися через погано вимиті огірки, попадання повітря в банку, неправильні умови зберігання, порушення дозувань.

Однак якщо огірки маринували без оцту, а тільки з сіллю і водою, то наліт - це всього лише випала в осад кислота. Це нормальне явище і такий осад вважається безпечним.

Коли можна і коли не можна їсти огірки з білим нальотом

Якщо наліт з'явився на солоних огірках і процес консервації був дотриманий правильно, то це нормальне явище. Такі огірки можна їсти без ризику для здоров'я. Однак перед вживанням їх потрібно помити.

Якщо ж наліт видно в банці з малосольними огірками - такі овочі не можна вживати в їжу. В такому випадку біла плівка є цвіллю і може викликати отруєння, блювоту і ботулізм. Також будь-які огірки з нальотом не можна їсти в тому випадку, якщо вони стали дуже м'якими на дотик, мають неприємний, кислуватий смак і запах.

Що робити, якщо виявили наліт в банці

Якщо з часу консервації пройшло не більше 3 днів, то при появі нальоту малосольні огірки можна не викидати, а переробити. На цьому етапі вони ще придатні в їжу. Для врятування закруток потрібно зробити наступне:

  1. злийте розсіл з банки;
  2. промийте огірки кип'яченою водою;
  3. зробіть новий розсіл, слідуючи всім пропорціям рецепта (рецепт малосольних огірків публікував УНІАН);
  4. додайте в маринад кріп, хрін, часник, листя чорної смородини або вишні, гірчицю в зернах - такі спеції зменшать ймовірність появи нальоту.

Вас також можуть зацікавити новини: