
Влітку можна вдосталь наїстися свіженькими огірочками, а на зимовий період запастися малосольними.
Способів приготування малосольних огірків є чимало: роблять їх у холодній або у гарячій воді, а також ще й на мінералці.
Малосольні огірочки в банці
- Огірки свіжі - 1 кг
- Сіль - 2 ст. л.
- Цукор - 1 ч. л.
- Парасольки кропу - 4-6 шт.
- Лист хрону - 1-2 шт.
- Листя смородини або вишні - за бажанням
- Лавровий лист - 2-3 шт.
- Чорний перець горошком - 8 шт.
- Часник - 3 зубчики (за смаком)
- Перець гострий червоний (за бажанням) - невеликий стручок
- Вода - 1 літр
Огірочки бажано обирати приблизно однакового розміру, щоб вони рівномірно й однаково просолилися. Замочити огірки в холодній воді приблизно на 4 години.
Читайте такожПолуниця – користь літньої ягоди та найкращі рецепти
Потім обрізати трохи по обидва боки. Якщо огірки великі, розрізати їх навпіл.
Закип'ятити воду. Розчинити сіль і цукор. Охолодити до кімнатної температури.
На дно тазика або емальованої каструлі покласти зелень (частину кропу), додати перець і очищений часник (якщо він молодий, то покласти разом зі стеблом).
Викласти огірки, зверху покласти решту парасольок кропу. Залити охолодженим розсолом. Придавити зверху кришкою або тарілкою й залишити на добу на кухні. Малосольні огірки будуть готові до вживання через добу.
Швидкі малосольні огірки
- Огірки - 1,5 кг
- Кріп - 2 г
- Запашний перець - 5 горошин
- М'ята - 8 гілочок
- Листя дуба - 5 г
- Тархун, естрагон - 2 гілочки
- Лимони - 2 шт.
- Сіль - 3 ст. л.
- Цукор - 1 ч. л.
Злегка потовкти чорний перець горошком з цукром і сіллю. З лимона зняти цедру, потерти її на дрібній тертці та додати в суміш. З очищеного лимона вичавити сік.
Дрібно нарізати кріп, м’яту, листя дуба, естрагон.

Обрізати кінчики огірків і скласти у високу миску, великі огірки можна порізати.
Вмочити кінчики огірків у суміші, потім викласти всю суміш на огірки, вилити сік лимона, все перемішати, поставити в холодильник на 30 хвилин. Огірки готові.
Огірки малосольні в пакеті
- Сіль - 2 ст. л.
- Цукор - 1 ст. л.
- Огірки - 1 кг
- Часник - 2 зубчики
- Кріп - 1 пучок
Помити огірки та повідрізати кінчики. Дрібно нарізати кріп і часник.
Огірки скласти в пакет, і додати туди всі інгредієнти. Зав’язати пакет і потрясти його, покласти в холодильник. Через 10 годин огірки стануть малосольними.
Малосольні огірки на мінералці
- Огірки - 900 г
- Газована вода - 1 л
- Сіль - 2 ст. л.
- Часник - 3 зубчики
- Кріп - 15 г
- Перець гострий стручковий - 5 г
- Лавровий лист - 3 шт.
Огірочки помити, замочити у воді, обрізати кінчики.
Читайте такожСмачні мариновані огірки: прості рецепти хрумкої закуски
На дно дволітрової банки покласти половину зелені й подрібненого часнику, гострий перець, потім викласти огірочки. Наверх додати решту зелені, часник, лаврові листи, посолити.
Обережно заливати в кілька прийомів мінералку. Вода повинна покривати огірки повністю. Прикрити банку кришкою й залишити при кімнатній температурі години на чотири. Потім кришку закрутити й прибирати банку в холодильник на 12 годин.
Наступного ранку можна їсти смачні, хрусткі малосольні огірочки.