Чиста постільна білизна завжди має пахнути приємно \ фото ua.depositphotos.com

Лягати в гарно пахнуче ліжко завжди приємно, але що робити, якщо постільна білизна погано пахне після прання? УНІАН зібрав корисні поради, які допоможуть позбутися затхлого запаху білизни.

Раніше УНІАН ділився порадами, як відбілити постільну білизну.

Чому білизна пахне затхлим - основні причини

Є кілька причин, чому постільна білизна починає пахнути. Якщо неприємний запах був помічений один раз, то тоді це через одну з проблем, наведених нижче:

Відео дня
  • Застояна вода в машинці - після прання дверцята машинки краще залишати відкритими, так вона буде краще просушуватися всередині.
  • Скупчення брудного одягу в пральній машині - знаходження брудного одягу в пральній машинці сприяє розмноженню грибків і бактерій з неприємним запахом, який неможливо "вбити" навіть пранням.
  • Неправильне дозування порошку - якщо постійно класти багато порошку, він просто не буде встигати виводитися в процесі прання. Залишки порошку утворюють всередині машинки субстанцію, яка стане сприятливим середовищем для появи бактерій і запаху.
  • Довге замочування - якщо перед машинним пранням надовго замочити простирадла, то вони починають гнити і тоді, навіть після гарного прання постільна білизна пахне кислим.

А якщо ж проблема має постійний характер, то тут справа в самій машинці, і краще запросити майстра. 

Що робити, щоб постільна не пахла - народні методи

Насправді проблема, коли білизна смердить після сушіння, дуже поширена. Але впадати у відчай не варто, оскільки є чимало способів прибрати запах з наволочок і простирадел:

  • У другій відсік машинки висипати 3-4 ст. л соди, додати порошок в перший відсік і почати прання в звичайному режимі. Після закінчення основного циклу, запустити ще два рази віджимання.
  • Вимочити "пахнучу " постільну в водно-оцтовому розчині, який готується так: 1 ст. л. оцту на літр води. Білизну замочити на годину, а потім випрати.
  • Білизну, яка пахне прогірклою олією, краще замочити на півгодини в суміші води і борної кислоти. На 5 л води потрібно 10 г борної кислоти. Після закінчення часу прати, як зазвичай.
  • У соляному розчині вимочувати білизну протягом 3 годин. Розчин готується з розрахунку півтори столових ложки солі на один літр води. Для посилення ефекту влити в суміш чайну ложку перекису водню.

Якщо народні методи з якоїсь причини не підходять, тоді можна взяти якісний пральний порошок, або рідину для миття посуду (особливо для білизни, яка пахне прогірклою олією), розвести у воді і замочити білизну на цілу ніч.

Вас також можуть зацікавити новини: