Догляд за томатами в липні - поради / depositphotos.com

Помідори, висаджені навесні або на початку літа, вимагають постійного догляду. У липні рослини починають формувати плоди і, якщо в цей період нічого не робити з ними, то ви ризикуєте залишитися без врожаю. Раніше ми говорили про те, чим підгодувати помідори і як правильно підв'язувати помідори в теплиці і відкритому грунті, а сьогодні пропонуємо чек-лист городника по догляду за томатами.

Як правильно доглядати за саджанцями помідорів - важливі дії

У липні рослини витрачають величезну кількість сил на формування плодів. Саме в цей період потрібно виконувати певні садові роботи, щоб отримати хороший урожай. Якщо цього не зробити, то нові помідори просто не будуть зав'язуватися, а ті, що зав'язалися останніми - не будуть визрівати.

Формування томатів

Відео дня

Багато городників формують кущі ще навесні - коли вирішують, яка кількість стебел їм потрібна. Справа в тому, що пишне цвітіння томатів триває до самої осені - особливо, якщо в грунті багато азоту. Саме тому важливо регулярно проводити пасинкування - в минулій статті ми ділилися секретами про те, як пасинкувати помідори у відкритому грунті.

Залишати кущ зовсім "голим" не можна, але видалити всі зайві відростки потрібно - нехай рослина направить всі сили на формування плодів. Відрізайте все нові пасинки, залишаючи невеликі (до 1,5 см) пеньочки, нижнє листя (особливо ті, які почали жовтіти) і масивні листя, розташовані біля основи кисті, що дозріває.

Підживлення помідорів

У липні необхідно провести третю (заключну) підгодівлю томатів. Досвідчені городники кажуть, що найкраще для цього підійде розчин з таким складом:

  • коров'як - 1 л;
  • суперфосфат - 20 гр;
  • сечовина - 10 гр;
  • сірчистий калій - 20 гр;
  • вапно - 10 гр;
  • мідний купорос - 2 гр на 10 л води.

Високорослим і ліановидним рослинам потрібно 2 л, низькорослим і середнім - по 1-1,5 л на кущ.

Полив і розпушування грунту

Ще один важливий етап - регулярна подача вологи і оновлення шару землі, де ростуть помідори. Ідеальним для томатів вважається крапельний полив, але якщо такого у вас немає, то поливайте рослини під корінь 1-2 рази в тиждень. Також важливо 1 раз в тиждень рихлити грунт, щоб забезпечити доступ кисню до рослини. Будьте обережні і намагайтеся не пошкодити коріння.

Обробка рослин від шкідників

Знищувати комах необхідно регулярно, щоб не наражати на небезпеку помідори в період дозрівання і майбутній урожай. У період плодоношення використовувати хімічні речовини не можна, тому краще обробляти посадки народними засобами.

Зробіть розчин з сироватки (1 л сироватки на 3 л води) і обприскуйте рослини кожні 10 днів.

Вчасно знімайте достигли плоди

Одні сорти помідорів дозрівають кистями, інші - поштучно, і якщо вам дістався другий варіант, то не забувайте прибирати дозрілі плоди. Якщо цього не зробити, то рослина буде витрачати сили на їх підживлення і затримувати розвиток інших плодів. У разі, якщо у вас немає можливості регулярно спостерігати за помідорами, то зривайте майже дозрілі плоди і залишайте їх дозрівати на сонці.

Вас також можуть зацікавити новини: