Які з бобових найкорисніші - читайте і дізнаєтеся / фото ua.depositphotos.com

Горох і квасоля відносяться до роду бобових, існують різні сорти цих рослин. Завдяки своєму складу вони можуть принести користь для організму людини, а в низці випадків і нашкодити.

Тому сьогодні ми розповімо, чим корисний горох для людини і для чого потрібно їсти квасолю.

А раніше ми вже ділилися інформацією про те, чим корисна мікрозелень і називали перевірені способи, як її виростити вдома.

Відео дня

Горох - користь для організму

У будь-якому вигляді горох допомагає організму вивести зайву рідину, так як має жовчогінний, проносний і сечогінний ефект. Корисний горох для людини, що має проблеми з нирками, печінкою, серцем, а також для гіпертоніків.

Горох добре впливає на кишечник / фото ua.depositphotos.com

До складу гороху входять наступні речовини:

  • вітаміни групи B, а також E, PP, A, H;
  • вуглеводи;
  • жирні кислоти;
  • харчові волокна;
  • макроелементи, такі, як фосфор, кальцій, натрій, калій, магній, хлор і сірка;
  • мікроелементи, а саме йод, мідь, залізо, цинк, марганець.

Якщо задаєтесь питанням, як горох впливає на кишечник, то завдяки вмісту клітковини він бореться з появою запорів. А харчові волокна в цій рослині покращують моторику кишечника.

Тепер поговоримо про те, чим корисний гороховий суп для вашого шлунка. Горох допомагає проводити профілактику деяких захворювань шлунка. Також він сприяє обміну речовин і позбавляє організм від токсинів.

Крім вмісту корисних речовин, рослинний білок у горосі необхідний для тканин ваших м'язів. Це дуже корисно, якщо ви в процесі нарощування м'язової маси.

Якщо говорити про те, яка користь від вареного гороху, то вона нічим не менша, ніж від сирого / фото ua.depositphotos.com

Вживання цього виду бобових дозволить поліпшити кровообіг і стан судин, він знижує рівень холестерину і стабілізує цукор.

Чим корисний горох для жінок - фігура скаже "дякую"

Корисний горох для жінок під час місячних і менопаузи завдяки вмісту вітаміну B6. Він регулює гемоглобін і рівень рідини. Також вживання цього продукту сприяє схудненню завдяки своїй низькокалорійності та прискоренню обміну речовин в організмі. Горох добре позначається на стані шкіри й волосся.

Як бачимо, користь від вареного гороху нічим не менша, ніж від свіжого і зеленого.

Чим шкідливий горох - протипоказання до вживання

Але також слід розповісти, чим шкідливий горох. Його не можна вживати при виразці, сечокам'яній хворобі та подагрі. Також потрібно уникати горохового супу людям із гемороєм і запорами. Літнім людям краще більш обережно вживати горох, так як він може сприяти накопиченню солей сечової кислоти в суглобах.

Також слід пам'ятати, що це досить важка для шлунку їжа, тож його не рекомендується вживати частіше пари разів на тиждень. А якщо ви їсте бобові щодня, будьте готові до того, що зіткнетеся з підвищеним метеоризмом і дискомфортом.

Якщо ви сумніваєтеся, чи потрібно їсти квасолю - не думайте, їжте / фото ua.depositphotos.com

Чим корисна квасоля для людини - організм буде радий їй

Тепер давайте поговоримо про те, для чого потрібно їсти квасолю. Ці бобові багаті вітамінами групи В, А, С, D, Е та іншими. Також вони містять такі корисні мінерали, як залізо, магній, калій, кремній, йод, цинк, селен, фосфор та інші. Більше того, квасоля містить амінокислоти, включаючи лізин. А білка в ній знаходиться вдвічі більше, ніж у рисі або пшениці.

Співвідношення тих чи інших речовин у квасолі залежить від її сорту. Наприклад, у чорній квасолі найбільше магнію порівняно з червоною або білою. А ще це хороше джерело клітковини.

А яка користь від вареної квасолі для організму? Вона полягає в тому, що завдяки своєму складу це бобове дозволяє поліпшити сон і нормалізувати нервову систему, перешкоджає появі атеросклерозу й покращує метаболізм. Також квасоля допомагає виводити зайву рідину з організму і токсини, покращує стан шкіри і волосся, зміцнює кісткову тканину.

Користь від вареної квасолі для організму є і чимала / фото ua.depositphotos.com

Квасоля допомагає підтримувати рівень гемоглобіну, що полегшує стан жінок в період менструації. А в чоловіків знижує ризик отримати проблеми з простатою, покращує потенцію, і дозволяє знизити ризики серцево-судинних захворювань.

Але не все так райдужно, як на перший погляд, адже шкода квасолі для організму теж має місце. Наприклад, обережними з вживанням бобових слід бути людям, що страждають запорами.

Варто згадати, що ці бобові в сирому вигляді - джерело токсинів, які в деяких випадках можуть навіть мати летальний результат. Найбільше таких речовин у червоній квасолі. Але внаслідок приготування нічого страшного не станеться - після вимочування і термічної обробки вони легко нейтралізуються.

Якщо ви ставите питанням, як часто можна їсти квасолю, відповідаємо: 1-2 рази на тиждень буде достатньо. А ось говорячи про те, чи можна їсти квасолю кожного дня, то однозначно не рекомендується, оскільки це досить важка для шлунку їжа.

Що корисніше - квасоля або горох

І квасоля, і горох однаково корисні для організму людини. Особливо вони добре підійдуть вегетаріанцям в якості заміни м'яса. Бобові містять необхідні нам речовини, тому не втрачайте можливість поласувати смачно приготованими плодами.

Усі бобові корисні для організму людини / фото ua.depositphotos.com

Які з бобових найкорисніші:

  • Чечевиця - лідер серед бобових за кількістю заліза. У ній багато магнію і вітаміну B1. Вона добре впливає на судини і кров, покращує травлення.
  • Квасоля - як і горох і нут, вона знижує рівень холестерину, постачає вас хорошим білком, стабілізує цукор у крові. Допомагає з хворобами кишечника і добре впливає на пам'ять.
  • Горох - джерело вітамінів, рослинного білка, антиоксидантів. У ньому майже немає жирів, зате є багато клітковини.
  • Нут багатий на лецитин, тіамін і рибофлавін. Також у ньому багато калію і магнію, білків і вуглеводів та інших корисних речовин. Він здатний надати вам енергії, знизити холестерин і зміцнити кісточки.
  • Маш - це маленький горох зеленого кольору, містить багато клітковини, вітамінів і мінералів. Допомагає мозку працювати, покращує травлення.

Обирайте те, що вам більше до смаку, але не забувайте про деякі нюанси вживання цього виду їжі.

Вас також можуть зацікавити новини: