
Квашена капуста - не тільки смачна, а й дуже корисна заготовка. У ній міститься багато вітаміну С, який особливо необхідний організму в холодну пору року. Тому наші бабусі знали, що восени потрібно заготовити таку капусту на зиму. Розповідаємо, коли можна квасити капусту за прикметами та місячним календарем, щоб вона вийшла хрусткою, соковитою і простояла до весни.
- Коли квасити капусту найкраще
- Коли квасити капусту за місячним календарем у листопаді 2024 року
- Квашена капуста - рецепт із бабусиного блокнота
Коли квасити капусту найкраще
Квасять капусту традиційно в середині та наприкінці осені, для цього беруть, як правило, пізні сорти - зі щільними та соковитими головками, такі ідеально підходять для квашення.
У який день квасити капусту - у чоловічий чи жіночий? У засолюванні капусти є одна тонкість: квасити її можна лише в певні дні тижня, так звані чоловічі. Вважається, що якщо поквасити в жіночий, то капуста вийде слизькою, м'якою і довго зберігатися не буде.
Щоб квашена капуста вийшла соковита, хрустка і довго простояла, її найкраще квасити в понеділок, вівторок і четвер - це чоловічі дні. Також потрібно врахувати, щоб ці дні збіглися зі сприятливими днями за місячним календарем.
Коли квасити капусту за місячним календарем у листопаді 2024 року
Для квашення капусти добре, якщо чоловічі дні тижня збігатимуться з датами, коли Місяць перебуває в знаках Зодіаку Овна, Стрільця і Козерога. У листопаді 2024 року це будуть такі дні: 3, 4, 5, 6, 7, 8, 12, 13, 14, 15, 30 число.
Вважається, що тоді заготівля вийде смачною і буде зберігатися без втрати якості довгий час.
Інші дати - несприятливі для такої заготовки.
Квашена капуста - рецепт із бабусиного блокнота

Квашена капуста готується досить швидко і всього з 4-х інгредієнтів.
Інгредієнти:
- капуста (середній качан) - 2-2,5 кг;
- морква - 2 шт.
Для розсолу:
- вода - 1 л;
- кухонна сіль - 1 ст. л.;
- цукор - 2 ст. л.
Нашаткувати капусту, натерти моркву на крупній тертці. Для розсолу розчинити у воді сіль і цукор. Викласти капусту з морквою в банку, прим'яти, залити розсолом.
Зверху покласти шматочок капустяного листа - щоб нашаткована капуста не почорніла. Накрити марлею, поставити в миску і в темне й тепле місце. Через три дні розсіл потрібно долити, оскільки частина його за цей час "втече". Накрити пластмасовою кришкою і прибрати в прохолодне місце.
Раніше ми розповідали, чому квашена капуста гірка виходить і як врятувати страву.