Прості фрази польською, які вразять співрозмовника / фото ua.depositphotos.com

За останні кілька місяців Польща стала не просто дружньою для українців країною, а справжнім хабом для сотень тисяч жінок, дітей та літніх людей, які ховаються там від війни. Саме тому вивчення польської мови стало необхідністю.

Понад 85% українців у Польщі уже вчать або вчитимуть польську мову, тож розгляньмо топ-фрази польською, які ви точно захочете мати в ужитку.

Польські фрази на кожен день ви зможете опанувати за кілька занять базового курсу вивчення цієї мови. Спочатку вас навчать, як правильно вітатися польською, що потрібно відповісти польською, якщо тобі сказали "дякую" тощо. Втім, впевненого спікера поляки визначають саме за знанням специфічних фраз, зокрема польських фразеологізмів.

Відео дня

Топ-5 важливих висловлювань польською - запам’ятовуй та дивуй

Культура Польщі схожа до української. Там, як і у нас, активно вживають прислів’я, фразеологізми та красиві фрази, значення змушує задуматися. Звісно, запам’ятати чи завчити усі красиві фрази польською у вас навряд чи вийде, але почніть з кількох найуживаніших.

  • A co po czyjej wielkości, jak nie ma w głowie mądrości (Що там чиясь велич, коли немає розуму) - цей вислів поляки використовують, натякаючи на чиюсь примарну велич з відсутністю ерудиції.
  • Gniew jest złym doradcą (Гнів - поганий порадник) - цією приказкою поляки найчастіше аргументують необхідність опанування емоцій під час прийняття важливих рішень.
  • Kiedy miłość szepce, rozum milczeć musi (Коли говорить кохання, розум повинен мовчати) - це одне з найкрасивіших польських фраз про кохання, додаткового коментування не потребує.
  • Nadzieja matką głupich (Надія - матір дурнів) - цю приказку поляки зазвичай застосовують як аргумент для людей, які живуть примарними надіями і чекають чогось, склавши руки.
  • Praca lat skraca (Робота вкорочує літа) - вдалий вислів польською, коли бажання працювати немає зовсім.

Подібних фраз у польській мові безліч. Ви можете обирати по кілька висловів за темою, аби швидко збагатити свій власний словник.

Вчимо польську пасивно - допоможе транскрипція

Лінгвісти радять постійно збагачуватися короткими влучними фразами й вчитися застосовувати їх у практичному мовленні. Для тих, хто хоче грунтовно вивчати польську є гарний лайфхак: оберіть для вивчення 5-10 висловлювань польською, роздрукуйте їх та прикріпіть на імпровізовану навчальну дошку у кімнаті, або на холодильник у кухні, щодня кілька разів читайте вголос ці фрази, а потім поступово змінюйте вже вивчені фрази на нові.

До речі, таким способом легко вчити фрази польською з транскрипцією. Це можуть бути слова за темами, смішні польські слова тощо. Вже за кілька місяців ви сформуєте власний польський словник.

Вас також можуть зацікавити новини: