Іноді коти відмовляються від лотка і це суттєва проблема / фото ua.depositphotos.com

Людина, яка бере в додому кошеня, зобов'язана привчити його до лотка. Зазвичай з цим ні в кого не виникає проблем. Але іноді трапляється так, що кіт не йде на лоток і це не просто так - він подає сигнал своєму господарю. Що робити, якщо кішка перестала ходити в лоток по-маленькому - читайте в матеріалі.

Чому доросла кішка стала гадити де попало - причини

За словами фахівців, якщо доросла кішка перестала ходити в лоток по-великому, потрібно насторожитися, адже будь-які дивацтва в поведінці тварини сигналізують про проблеми. Основні з них такі:

  • емоційне потрясіння і стрес;
  • поява нового запаху, (може бути зміна наповнювача);
  • гормональний збій або статевий потяг;
  • хвороби кишечника і сечостатевих органів. 

Тому, якщо кішка перестала ходити в лоток, а ходить в інше місце, то краще показати її фахівцеві.

Відео дня

Чому кішка перестала ходити в лоток по-маленькому - основна причина

Слід зрозуміти, що це відбувається не просто так, через котячу "шкідливість" або характер. Проблема, чому кішка перестала ходити в лоток по-великому, криється у стані здоров'я та проблемах, таких як: 

  • хвороби нирок;
  • камені/пісок в мочовику.

При випорожненні кішка відчуває біль, і це змушує її шукати більш затишне місце для туалету.

Ще однією поширеною причиною, чому кішка після тічки перестала ходити в лоток, або чому кіт не ходить в лоток, а поруч, може бути статеве дозрівання. І, якщо можливості в задоволенні репродуктивної функції немає, то краще відвезти вихованця на кастрацію або стерилізацію.

Третьою причиною є поганий психологічний стан. Швидше за все тварина не відчуває себе в безпеці, її щось лякає або насторожує.

Що робити, якщо кішка перестала ходити в лоток по-великому

Спочатку потрібно взяти кал і покласти в ємність для відправки на аналізи в ветклініку. А саму тварину показати фахівцю.

Ще господар кішки повинен подивитися чи чистий лоток, чи стоїть він в безпечному і зручному для кота місці.

Але якщо така поведінка тварини викликана пригніченістю і страхом, то його господарю потрібно негайно з'ясувати, що викликало негативні емоції, і тут же усунути причину.

Як змусити кішку ходити в туалет в лоток - поради фахівців

Головне, що потрібно знати - знайомство тварини з лотком починаємо відразу ж, як ви його взяли додому.

Вибір лотка і наповнювача залежить від вас, а коту залишається лише звикнути до них. Фахівці радять вибрати звичайний лоток, яким тварина зможе користуватися без складнощів. Ставити туалет потрібно в доступному для нього місці, але тільки не біля котячих мисок з їжею.

Якщо ваш вихованець напаскудив повз лоток, в такому випадку екскременти перекладіть все ж в лоток, а стихійне місце туалету потрібно обробити миючим засобом. Це потрібно для того, щоб наступного разу кіт знайшов свій туалет по запаху. До речі, з цієї причини фахівці радять або не повністю чистити лоток або після прибирання залишати в ньому серветку з котячою сечею - так ви зможете змусити вашого вихованця ходити в туалет куди слід.

Раніше УНІАН писав, чому кішку пускають в будинок першою.

Вас також можуть зацікавити новини: