Посадка троянд восени / фото Національний ботанічний сад ім. Гришко НАН України

Королеви квітів троянди вельми невибагливі в догляді і популярні на домашніх клумбах. Троянди радять висаджувати восени, оскільки осіння погода більш сприятлива для кущів і вони раніше розквітають навесні. Крім того, восени вибір саджанців на ринках і в агромагазинах набагато більший.

Раніше ми розповідали, чим підгодувати квіти для цвітіння, в тому числі і осінні саджанці троянд.

Коли садити троянди восени в Україні

Троянди садять приблизно за 20-30 днів до перших заморозків, щоб вони встигли вкоренитися в землі за цей час. При цьому висаджувати квіти занадто рано або під час бабиного літа не варто, інакше вони занадто швидко розпустяться і загинуть взимку. Оптимальна температура для посадки троянд - приблизно +15° вдень і не нижче +5° вночі.

Погодний сайт Wisemeteo повідомляє, що перші заморозки в Україні очікуються 6-8 листопада. Тому садити троянди восени в цьому році найкраще у перші два тижні жовтня.

Як посадити троянду в грунт

  1. Для посадки троянди виберіть добре освітлену і захищену від вітру ділянку, наприклад, під невисоким парканом або живоплотом. Бажано підібрати ділянку з пухким, вологим і слабокислим грунтом.
  2. Якщо грунт дуже щільний і важкий, то його перекопують і змішують з відром піску. За 3 дні до посадки грунт поливають, якщо не передбачається дощів.
  3. Потім огляньте саджанці і коріння. Якщо на коренях є пошкоджені або сухі ділянки - обріжте їх. Якщо на саджанці багато гілок, то залишають тільки 2-3 найбільших.
  4. Висаджують троянди в теплий і сухий день. На клумбі викопують ями глибиною і шириною приблизно 50 см.
  5. Відстань між сусідніми лунками залежить від сорту рослини: 80 см між парковими трояндами, 1 м між плетистими трояндами, 50 см між чайними і гібридними сортами.
  6. На дно лунки поставте саджанець і насипте навколо коренів невеликий горбок. Коріння саджанця не можна загинати - воно має бути прямим.
  7. Потім навколо горбка в лунку поступово засипають спеціальний субстрат для троянд або звичайний грунт.

Догляд за трояндами після осінньої посадки

Після посадки троянд бажано мульчувати клумбу, щоб захистити посадки від морозів. Найкраще посипати ділянку хвойними голками або тирсою. Після настання морозів троянди підсапують, тобто нагрібають "горбок" із землі на стебло. 

Поливати троянди після осінньої посадки зазвичай не потрібно - їм вистачає дощів. Можна полити саджанці тільки якщо місяць не було опадів. 

На зиму троянди вкривають просторою сіткою або складеними в трикутник дошками, поверх яких натягують плівку. Туго укутувати троянди не потрібно.

Вас також можуть зацікавити новини: