Чи можна мити термос лимонною кислотою / фото depositphotos.com

Напевно немає людини, у якої вдома не було б термоса. Погодьтеся, річ зручна та практична. Не важливо куди ви збираєтеся: в похід, на дачу чи в ліс за грибами, термос завжди стане в нагоді. Однак мало хто знає, що при неправильному використанні і зберіганні цей предмет дуже швидко вийде з ладу.

Досвідчені туристи запевняють, що немає більшої проблеми, ніж термос, у якого з'явився неприємний запах. На жаль, ані виливанням чаю, про який ви забули, ані провітрюванням цю проблему вирішити вже не вдасться. 

Ми розповімо вам, як в домашніх умовах почистити термос і що робити, якщо він почав тхнути.

Відео дня

Як відмити термос

Найпростіший спосіб - зробити содовий розчин. Для цього в колбу насипаємо 5 столових ложок соди і додаємо 500 мл. окропу. Залежно від обсягу термоса кількість засобу збільшуємо. Залишаємо содовий розчин на 3-4 години або на ніч. Вранці добре промиваємо під проточною водою. Врахуйте, що, якщо термос починає тхнути, пробку теж потрібно мити. Її можна або прокип'ятити, або просто замочити в содовому розчині і залишити до повного охолодження води.

Якщо ви не знаєте, як відмити термос від чайного нальоту, можете використовувати звичайну сіль. 4-5 столових ложок кам'яної солі заливаємо одним літром окропу і залишаємо в термосі до повного охолодження. Пробку при цьому можна не закручувати. Достатньо просто замочити її в такому ж розчині в звичайній мисці або тарілці.

Чи можна мити термос лимонною кислотою

Так можна, і це найпоширеніший спосіб серед любителів походів. Коли досвідчених туристів запитують, як відмити термос від чаю, вони зазвичай радять використовувати саме лимонну кислоту. Проблема в тому, що чай майже завжди залишає на колбі наліт. Якщо в поході немає можливості вимити термос протягом 3-4 годин після заварювання напою, наліт буде забезпечений. А якщо напій переночував в термосі - відмивання колби потребує особливих знань і навичок. В цьому випадку краще зробити розчин в пропорції 1 столова ложка лимонної кислоти на 500 мл. окропу. Посудину потрібно буде щільно закрити пробкою і залишити на 3-4 години.

Як очистити металевий термос всередині

В цьому випадку найпростіший та найефективніший засіб - звичайна оцтова кислота. Необхідно буде приготувати розчин у співвідношенні 3 столові ложки оцту на 500 мл теплої води. Заливаємо цією рідиною термос до верху, закриваємо пробкою і залишаємо на ніч. 

Однак врахуйте, що цей метод підійде лише для металевих термосів, якщо у вас пластиковий екземпляр зі скляною колбою, оцет не допоможе.

Чи можна мити термос миючим засобом / фото depositphotos.com

Як відмити термос від запаху

Можна використовувати гірчичний порошок. Для цього достатньо 2-3 столові ложки порошку залити 1 літром окропу. Термос закручуємо пробкою, добре збовтуємо розчин до повного розчинення і залишаємо на 3-4 години.

Також, якщо ви не знаєте, чим відмити термос, можна використовувати звичайний лимон. Достатньо залити в колбу окріп майже до горлечка і додати в воду один дрібно нарізаний лимон. Закриваємо посудину і залишаємо на ніч. Повірте, вранці не буде ані нальоту, ані неприємного запаху.

Чи можна мити термос миючим засобом

Так, можна, але при цьому обов'язково потрібно виконувати наступні правила:

  • в жодному разі не можна використовувати абразивні миючі засоби, інакше ви пошкодите і колбу, і зовнішнє покриття термоса;
  • ніколи не використовуйте хімічні засоби, призначені для інших цілей, наприклад для миття плити, мікрохвильовки або ванної;
  • забудьте про агресивні розчини і порошки, які розчиняють іржу та накип;
  • завжди мийте термос з використанням миючого засобу для посуду і обов'язково полощіть його під прохолодною проточною водою;
  • якщо ви просто миєте термос після використання, а не намагаєтеся прибрати неприємний запах - не використовуйте окріп або занадто гарячу воду;
  • завжди при митті користуйтеся йоржиком;
  • ніколи не закривайте термос пробкою відразу після миття;
  • зберігайте термос в чистому, сухому вигляді по можливості з відкритою пробкою, так запах довше не буде з'являтися;
  • якщо ви довго не користуєтеся термосом, але він у вас зберігається в закритому вигляді - як мінімум раз на місяць відкривайте його, мийте і прибирайте в шафу тільки після повного висихання.

У будь-якому термосі рано чи пізно з'явиться неприємний запах. На жаль, але це неминуче, оскільки гумові прокладки часто роблять з не самого якісного матеріалу і саме вони першими починають якось дивно тхнути. Але якщо ви будете правильно мити і зберігати ваш термос, він прослужить вам довгі роки.

Раніше ми писали про те, як відмити чайний наліт з чашки або термоса.

Вас також можуть зацікавити новини: