Поради, як потрібно вибирати ім'я для хрещення / фото ua.depositphotos.com

Багато хто знає про такий обряд, як хрещення дитини, і навіть брав участь в ньому в якості хрещених батьків. Він має певні церковні правила проведення, в тому числі щодо вибору імені. Як провести хрещення і вибрати дитині для нього ім'я правильно – розповімо в матеріалі.

Як хрестити дитину - основні правила

Обряд хрещення в різних конфесіях має певні відмінності, проте його суть полягає в очищенні водою. Опишемо головні правила таїнства в православ'ї:

  • Хрестити дитину потрібно в церкві, але при необхідності можна і вдома, при цьому читаючи всі потрібні молитви для дотримання ритуалу.
  • У питанні, коли проводити хрещення, немає конкретних рекомендацій, але в православ'ї прийнято це робити в перші місяці життя дитини. Все залежить від волі і можливостей батьків.
  • Щодо дат обряду, то його можна призначити на будь-який день, незалежно від свят або постів.
  • При виборі хрещених батьків є кілька суворих заборон: ними не можуть бути батьки дитини і люди, яким менше 14 років. Подружнім парам теж заборонено хрестити дітей.

Також є певні правила щодо того, коли хрестять, яке ім'я можна вибрати для дитини. Для цього потрібно знати, які імена є для хрещення, щоб зробити правильний вибір.

Відео дня

Як вибрати ім'я для хрещення - важливі моменти

Багато хто задається питаннями подібного плану: чи можна вибрати будь-яке ім'я при хрещенні і чому потрібно хрестити під іншим ім'ям.

Раніше дитині в ході обряду давали ім'я того святого, який шанувався в його день появи на світ. У наш час цей вибір роблять батьки: при цьому багато з них ім'я для хрещення беруть відмінне від того, яке значиться в офіційних документах, інші залишають те ж ім'я дитині. В даному питанні церковники зараз рекомендують зупинитися на одному, щоб не виникала плутанина, і людина після дорослішання не забувала своє хресне ім'я.

Відповідь на питання, чи можна хрестити ім'ям, якого немає в святцях, цілком очевидна, і ця проблема легко вирішується. В такому випадку дитині дають ім'я, яке схоже з іменем когось із святих. Перед тим же, як хрестити дитину, якщо ім'я не православне, вибір в основному падає на схоже слов'янське.

Раніше ми писали, які є стародавні українські імена, якими можна назвати хлопчика чи дівчинку. 

Вас також можуть зацікавити новини: