Традиції Стрітення / фото novostipmr.com

Сьогодні Церква відзначає велике свято з числа двунадесятих - Стрітення Господнє. Свято присвячене події з життя Ісуса Христа. На сороковий день після народження Марія і Йосиф прийшли з немовлям в Єрусалимський храм, щоб подякувати Богові за первістка. У храмі знаходився праведний Симеон, який не вірив у народження Спасителя і за це йому було призначено жити, поки він не переконається у виконанні пророцтва. В Ісусі він побачив майбутнього месію. Стрітення - це зустріч людства в особі Симеона з Сином Божим.

У народі цей день вважали першою зустріччю весни: "Стрітення – зима з весною і влітку зустрілися". З цього дня починався перелом весни. Селяни пекли пиріжки у формі птахів, які символізували весну. Потім обходили будинок з іконою Стрітення. Після обіду всі молилися.

Стрітення не вважалося дуже великим святом. У народі його чекали через наближення весни. Діти закликали червоне сонечко показатися через хмари. У цей день струшували сніг з фруктових дерев, щоб вони дали хороший урожай. Курей рясно годували, щоб краще неслися. 

Відео дня
Народні звичаї на Стрітення / фото ua.depositphotos.com

На Стрітення до церкви носили для освячення свічки - громниці. Цей обряд походить з католицтва. Після повернення з церкви запалену громницю обносили навколо хліба і столу. Вважалося, що вони відганяють нечисту силу і негоду. Стрітенську свічку також давали важко хворій людині, щоб вона швидше одужувала.

Погодні прикмети 15 лютого

  • Яка погода на Стрітення - такою і весна буде.
  • Вітер сьогодні віщує хороший урожай фруктів. 
  • Тиха і сонячна погода - до хорошого врожаю льону.
  • Йде сніг на Стрітення - до затяжної дощової весни.
  • Тихий сонячний день обіцяє хороший урожай хліба.
  • Якщо вночі небо дуже зоряне, то весна буде пізньою.

Вам також може бути цікаво: